Taxele de studiu din Iasi, mai mari decat in Paris

Taxele de studiu din Iasi, mai mari decat in Paris
Taxele de studiu de la universitatile de stat iesene sunt egale sau chiar mai mari decat cele de la institutiile de invatamant superior cu renume din Europa. Mai mult, de anul acesta, taxele vor fi majorate, in unele cazuri, si cu 20% fata de valorile actuale. Astfel, daca dupa finalizarea studiilor de licenta sau de master in strainatate, absolventii au mari sanse de a-si gasi un loc de munca, cei peste zece mii de tineri din Iasi ingroasa randurile somerilor. In cel mai bun caz, o persoana care a terminat studii economice se poate angaja ca vanzator in Bazar, cu un salariu maxim de 1.000 lei pe luna, scrie bzi.ro.

In Danemarca si Suedia se poate studia gratis

Fara a pune la socoteala costurile de viata, romanii care vor sa invete la o universitate din Danemarca, Suedia sau Finlanda, o pot face gratis. Pentru cei din tarile membre ale Uniunii Europene (UE), institutiile din tarile nordice au asemenea oferte, cu scopul de a-i atrage pe cei mai buni studenti. De asemenea, in Franta, taxa de studiu variaza intre 150  si 700 euro pe an, in Austria intre 700 si 1.400, in Germania intre 800 si 1.500, iar in Olanda si Belgia, intre 1.000 si 1.700 de euro. Trebuie precizat ca multe dintre universitatile din aceste tari ofera cazare gratuita. Exista si o serie de oportunitati legate de finantarea studiilor. De exemplu, CITY College-International Faculty of the University of Sheffield din Marea Britanie ofera 60 de burse cu 50% reducere din taxele de invatamant pe an doar pentru studentii din Romania.

Ce taxe percep universitatile iesene

In acest moment, in Iasi, cele mai ridicate taxe sunt la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa. Aici, ele variaza, in functie de facultate si specializare, intre 2.400 si 6.000 lei anual. La Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi, preturile sunt urmatoarele: la Facultatea de Arhitectura "G. M. Cantacuzino", un student achita 4.000 lei anual, in timp ce la Textile-Pielarie si Management Industrial, respectiv Constructii de Masini si Management Industrial, taxa de studiu este de 2.000 lei. La Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad, in functie de facultate, sumele variaza intre 2.000 si 3.900 lei. La Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), cea mai mica taxa anuala de scolarizare, in valoare de 1.600 de lei, este la Facultatea de Chimie si la unele specializari din cadrul Facultatii de Matematica si de la Teologie Romano-Catolica. Cele mai ridicate se gasesc la Facultatea de Geografie si Geologie, cu 2.800 lei, si la Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), unde un singur an de scolarizare costa 2.900 lei. Aici nu sunt incluse costurile legate de cazare. La o valoare medie de a chiriei, pentru o camera, de 100 euro pe luna, un student achita, anual, si peste 1.000 de euro pentru a se sustine la facultate, mi scrie sursa citata.

Rectorii asteapta banii Ministerului Educatiei

Rectorii universitatilor de stat iesene arata ca, in functie de finantarea pe care o vor primi de la Ministerul Educatiei, urmeaza sa decida daca vor creste aceste sume. "Orice majorare a taxelor de studiu se va decide cu doua saptamani inainte de inceperea perioadei destinate admiterii 2013. Anul trecut a existat o ajustare, astfel incat, la acest moment si in functie de ce bani vom primi de la bugetul de stat, nu se pune problema ridicarii preturilor. Oricum, daca se va intampla acest lucru, nu va fi o crestere semnificativa", a declarat prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu, rectorul de la USAMV. In acelasi timp, in viziunea sefilor institutiilor de invatamant superior se pare ca exista posibilitatea ca locurile cu taxa sa dispara. "Noi depindem foarte mult de ceea ce va spune Ministerul Educatiei. In acest moment, nici nu stim daca vor mai fi locuri la taxa... Asteptam sa vedem, in perioada imediat urmatoare, cate locuri ne vor fi aprobate la studii de licenta si de masterat, si ce finantare se va face. Dupa acest moment vom avea in vedere eventualitatea majorarii taxelor de studiu", a precizat prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul de la UAGE.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
605

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
81

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
83

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...