Taxa radio-TV pentru microîntreprinderi a fost anulată

Taxa radio-TV pentru microîntreprinderi a fost anulată
Societăţile comerciale înregistrate ca microîntreprinderi nu mai sunt obligate să achite taxa pentru serviciile publice de radio şi televiziune, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Cassaţie şi Justiţie publicată în Monitorul Oficial nr 691 din 14 octombrie.

Înalta Curte a întors de fapt o decizie pronunţată de o instanţă inferioară, Curtea de Apel din Cluj. Totul a început anul trecut, când o firmă din Cluj, Kart Construct SRL a solicitat instanţei sus-amintite "anularea revederilor art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, precum şi a prevederilor art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune".

Firma a arătat că "prevederile a căror nelegalitate a fost invocată cuprind obligaţia microîntreprinderilor cu sediul în România de a plăti pentru sediul social o taxă lunară privind serviciul public de radiodifuziune şi televiziune, indiferent dacă sunt sau nu beneficiare ale acestor servicii".

Aşadar, a apreciat reclamanta, "obligaţia în speţă incumbă inclusiv societăţilor comerciale care nu deţin la sediu aparate sau echipamente care să permită accesarea acestor servicii şi, chiar mai mult decât atât, chiar şi societăţilor care nu desfăşoară activitate, aspect ce este nu numai ilegal, ci şi imoral, o atare obligaţie constituindu-se ca un impozit mascat în favoarea unei autorităţi care nu are niciun fel de atribuţie de serviciu social".

Deşi Înalta Curte a pronunţat decizia încă din data de 9 aprilie, ea a fost publicată în Monitorul Oficcial abia acum două zile. Amănuntul este important, dat fiind că o hotărâre are putere de lege abia în momentul publicării deci, timp de câteva luni, firmele au plătit taxa deşi puteau să n-o plătească. "Ne-am luptat să se publice hotărârea. Am aflat că, la Înalta Curte, că în dreptul numărului hotărârii era scris cu creionul "a nu se trimite la publicat". După ce am anunţat că vom organiza o conferinţă de presă, am aflat că adnotarea a dispărut din condica ÎCCJ", mai spune avocatul Revnic.
Capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
160

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
561

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
225

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...