Tara care sterge datoriile cetatenilor - Peste 60.000 de persoane sunt ajutate

Mii de oameni vor ramane fara datorii, luni, ca parte a planului de a da un impuls economiei acestei tari. Guvernul va oferi, astfel, o mana de ajutor familiilor cu o situatie financiara mai putin buna.

Schema, cunoscuta la Zagreb, Croaţia, drept "un nou inceput", presupune faptul ca datoriile la banci, operatori de telecomunicatii sau la firmele de utilitati vor fi sterse pentru 60.000 de cetateni, arata Business Insider.

Calculele Executivului croat arata ca e vorba de o suma ce ajunge la 2,1 miliarde de kuna, adica 20 de milioane de lire sterline, ceea ce inseamna doar 1% din datoria totala a cetatenilor.

Creditorii care participa la program nu vor mai vedea niciun ban inapoi, potrivit sursei citate.

Cei care se califica pentru a beneficia de aceasta masura trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba o datorie mai mica de 35.000 de kuna (3.500 de lire), iar venitul lunar sa nu depaseasca pragul de 1.250 de kuna (121 de lire). Mai mult, cei care detin proprietati sau care au economii nu pot intra in acest program.

"Estimam ca de masura vor beneficia in jur de 60.000 de oameni. In acest mod, ei vor avea sansa sa o ia de la capat, fara a mai fi impovarati de datorii", a explicat Milanka Opacic, vicepremierul Croatiei.

Pe de alta parte, cam 20% din cele 317.000 de persoane ale caror conturi au fost inghetate in iulie, din cauza ca nu si-au mai platit datoriile, isi vor redobandi accesul la ele.

"E pentru prima data cand un guvern croat a incercat sa rezolve aceasta problema dificila si suntem foarte mandri de reusita noastra", a mentionat premierul Zoran Milanovic.

El spera ca efectele negative pe termen scurt vor fi acoperite de cele pozitive care se vor arata pe termen lung.
Totusi, economistii sunt sceptici. "Aceasta masura nu are comparatie. Dar nu sunt sigur ca e cea mai buna cale de a-i ajuta pe cei saraci. Daca au senzatia ca situatia se va repeta, atunci creditorii vor aplica dobanzi mai mari pentru cei cu venituri mici", a spus Dean Baker, copresedinte la Center for Economic and Policy Research, pentru Washington Post.

Croatia s-a confruntat cu sase ani de recesiune, iar prognozele de crestere nu arata decat un avans anemic al produsului intern brut in 2015.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragic! Bărbat mort după ce un mal de pământ s-a surpat peste el în timp ce săpa o fântână! (video)

astăzi, 08:20

Nenorocire produsă în comuna Adâncata, din județul Suceava. Un bărbat a murit după ce un mal de pământ s-a surpat peste el în timp ce săpa o fântână. La f...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (321)

astăzi, 08:07

O POEZIE A VISULUI HIMERIC (DESCOPERIT CHIAR ÎNTR-UN CEAI DE MENTĂ)   Sanda Nicucie este exponentul poetic al contemporaneităţii pe care sociologul Zygmunt Bauman  o carac...

Calendar Ortodox: Cinstim astăzi pe Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia

astăzi, 07:56

Tatăl său se numea Ioan, fiind preot al bisericii din Corint, iar mama sa se numea Evdochia. Era nepot al lui Petru episcopul, care l-a făcut citeţ la aceeaşi biserică din Corint. La vâ...