Talentul la volan este genetic

Talentul la volan este genetic
Degeaba il injuri pe soferul prost care se tot muta de pe o banda pe alta in fata ta – nu se poate abtine, asa s-a nascut. Indemanarea in conducerea masinii este, asa cum arata un recent studiu american, inscrisa in gene.

Cercetatorii de la Universitatea Irvine din California au descoperit ca soferii care au in genom o anumita varianta a unei gene au obtinut rezultate cu peste 20% mai slabe la un test de conducere, in comparatie cu soferii care aveau o secventa de gene diferita.

Studiul a fost efectuat pe 29 de persoane, carora li s-a cerut sa conduca 15 tururi de pista, cu ajutorul unui simulator.

Spre surprinderea cercetatorilor, cei la care era prezenta varianta respectiva a genei au obtinut in mod constant rezultate inferioare fata de ceilalti.

Studiul ar explica de ce exista atatia soferi prosti: specialistii au estimat ca aproape 30% din populatia SUA are acesta gena.

"Acesti oameni fac mai multe greseli si uita in mai mare masura ceea ce au invatat", a explicat dr. Steven Cramer, conducatorul studiului.

Gena controleaza secretia unei proteine numite factor neurotrofic cerebral, care influenteaza memoria.

Cercetatorii sunt preocupati de ideea unei eventuale corelatii intre existenta genei cu pricina si producerea accidentelor de masina si se intreaba daca nu cumva printre cei implicati in accidente grave se afla multi purtatori ai acestei gene.

Sursa: Reuters
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
391

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
536

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
651

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...