Tainele unui cozonac pufos
Stiri Botosani Tuesday, 30 April 2013 ActualitateFăina trebuie să fie de bună calitate, bine uscată şi nu din recolta acelui an, ci un pic mai veche. Cu cât va îndeplini aceste calităţi, cu atât aluatul va ieşi mai bun. Făina se cerne de două ori pentru ca aluatul să crească mai frumos, astfel cozonacii vor fi mai pufoşi. Drojdia trebuie să fie de bună calitate, cea proaspătă este moale şi are un miros plăcut. Putem verifica puterea de fermentare frecând 10 g de drojdie cu o linguriţă de zahăr până când se lichefiază, apoi se lasă cât mai aproape de o sursă de căldură. Dacă în 30 de minute drojdia se umflă ca o spumă, înseamnă că se poate întrebuinţa pentru cozonac. Pentru aluatul de cozonac este necesar ca la 1 kg de făină să se folosească 50-80 g de drojdie. Dacă se pune mai mult zahăr decât este prevăzut în reţetă, aluatul cade. Ouăle trebuie să fie foarte proaspete. În cozonac se folosesc numai gălbenuşurile, nu ouăle întregi. Albuşurile fac aluatul aspru şi uscat. Pentru a avea un aluat fin se foloseşte laptele fiert, dar în momentul frământării trebuie să fie călduţ.
Stafidele se spală şi se stropesc cu rom. Frământatul aluatului poate dura o oră la 1 kg de făină. Cu cât se frământă mai mult, cu atât aluatul de cozonac va creşte mai mult la copt. Când se pune cozonacul în formă şi este crescut, nu se mai deschide uşa bucătăriei, căci altfel, aluatul cade.
Cuptorul va fi încălzit bine înainte de a pune cozonacii în el. La începutul coacerii, focul trebuie să fie mic şi abia către sfârşit se dă mai tare, pentru rumenire. În primele 30 de minute nu se deschide deloc cuptorul. Când cozonacii încep să se rumenească, punem o hârtie de copt peste ei, ca să se rumenească fără să se ardă.
Cum se alege carnea de miel
Carnea de miel se vinde numai în carcasă întreagă, cu capul, picioarele şi coada nedetaşate şi toate organele comestibile în carcasă. În general este interzisă vânzarea organelor de miel separate sau introduse în carcasă în pungi de plastic. Dacă mielul a fost sacrificat de mai mult de cinci zile, atunci are limba vânătă, pielea uscată, ochii cenuşii.
Carnea proaspătă trebuie să aibă culoarea roşiatică spre roz. Trebuie să fie elastică. Carnea veche are culoare vineţie, miroase şi prezintă mucilagii. Atenţie, organele de miel se alterează foarte repede! Carnea pe care o alegeţi trebuie să fie marcată (de Direcţia Sanitar-Veterinară) cu o ştampilă rotundă, cu tuş alimentar persistent de culoare violet, cu menţiunea "bun de consum".
Sursa AICI
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene
Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșt...
Locuință dintr-o localitate din Botoșani, cuprinsă de flăcări: Proprietarul a suferit arsuri!
Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale ...
Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”
„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.96 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici