Tăietorul numărul unu al pădurilor României şi-a luat palat la Viena!

Gerald Schweighofer, proprietarul companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, principalul jucător de pe piaţa de prelucrare a lemnului din România, a cumpărat Palais Herberstein din Viena o construcţie veche din 1897, conform publicaţiei austriece Wirtschaftsblatt. Suma tranzacţiei este secretă dar în 2008, la ultima operaţiune de acest fel, construcţia a fost vândută cu 35,75 milioane de euro. Palatul, ridicat pe locul vechiului Palais Dietrichstein-Herberstein, este construit în stil baroc pentru a se integra în stilul din Michaelerplatz, informeaza Cotidianul.

Gerald Schweighofer este un personaj discret dar foarte activ pe piaţa românească încă din 2002. De ani de zile, compania sa este acuzată de tăieri ilegale de păduri însă afacerile sale au crescut permanent, ajungând la 4 fabrici de prelucrare a lemnului. Un raport recent al Agenţiei pentru Investigaţii de Mediu (EIA) arată că austriecii de la Holzindustrie Schweighofer acceptă cu bună ştiinţă şi încurajează furnizarea lemnului ilegal, speculând proasta administrare a pădurilor. În perioada 2000-2011, susţin cei de la EIA, care corelează datele dintr-o hartă întocmită de Greenpeace, o suprafaţă de 280.000 de hectare de păduri au fost pierdute sau degradate, într-un ritm de 3 hectare/oră. În acelaşi timp, dintr-o actualizare realizată în 2015 reiese că pierderea pădurii a avut loc în acelaşi ritm, în intervalul 2012-2014.

Oficialii EIA acuză că Holzindustrie Schweighofer a provocat pierderi masive industriei mobilei din România, odată cu majorarea preţurilor şi preluarea stocurilor de cherestea. Conform acestora, în 2004, România a exportat produse din lemn în valoare de aproximativ un miliard de dolari, iar zece ani mai târziu valoarea a crescut la 2,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, exporturile de mobilă se cifrau, în 2004, la 762 milioane de dolari, în timp ce în 2014 acestea au scăzut la 628 milioane de dolari. Cum era de aşteptat, Holzindustrie Schweighofer a respins acuzaţiile formulate de către EIA. "Tăierile ilegale de lemn afectează grav pădurile, precum şi întreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel că este în interesul tuturor să promovăm sustenabilitatea, să avem un sistem riguros şi eficient de control al originii lemnului şi să prelucrăm doar lemn cu documente complete şi corecte, care respectă toate reglementările din România şi din Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat de presă al companiei austriece.

Ministerul Mediului a depus recent un raport la Parchetul General prin care se arată că s-au descoperit în perioada ianuarie 2014-aprilie 2015, aproximativ 30.000 de metri cub de lemn fără acte de provenienţă la fabricile din Rădăuţi şi Sebeş, deţinute de compania austriacă. Asta înseamnă aproximativ 800-1.300 de camioane, în funcţie de supraîncărcarea acestora. Conform unui material apărut în publicaţia Wirtshaftsblatt, respectivul raport atrage atenţia faptului că certificatul PEFC CoC, care atestă provenienţa sustenabilă a lemnului procesat de Schweighofer Holzindustrie România, a fost emis în conflict de interese întrucât Georg Erlacher, preşedintele Fundaţiei Schweighofer (Schweighofer Privatstiftung), firma mama a HS România, era, la momentul emiterii documentului, şi membru în consiliul director al Holzforschung Austria, institutul de cercetare al lemnului care a emis certificatul. Mai mult decât atât, susţine publicaţia amintită, Erlacher a fost angajat între 1991-1998 într-o poziţie de conducere la Schweighofer Austria, iar între 2004-2011 a fost preşedintele organizaţiei ce patronează certificatorul Holzforschung Austria, Oesterreichische Gesellschaft fuer Holzforschung, OeGH. Din 2002 şi până azi, Erlacher este vicepreşedintele Fundatiei Schweighofer, ceea ce denotă că din 2002 şi până în 2011 a fost, în acelasi timp, la conducerea Schweighofer şi la conducerea certificatorului lui Schweighofer, HfA. De aici se poate trage concluzia că Schweighofer Holzindustrie a certificat Schweighofer Holzindustrie. Citeste mai departe...

UPDATE: Clarificare Holzindustrie Schweighofer privind achiziţia Palatului Herberstein din Viena

București, 4 decembrie 2015


Cu privire la speculaţiile despre achiziţia de către Grupul Schweighofer / Fundaţia Privată Schweighofer a Palatului Herberstein, din Michaelerplatz, Viena, dorim să facem următoarele clarificări.
În primul rând, această tranzacţie a fost realizată de către divizia de imobiliare a Grupului Schweighofer, care este independentă de activităţile din industria lemnului şi de business-ul operațional al companiei Holzindustrie Schweighofer. Divizia de imobiliare are activitate economică proprie, independentă, în piața din Austria și din alte țări, nefiind finanţată de celelalte activități ale Grupului.

Astfel, respingem orice conexiune speculată între o tranzacție imobiliară realizată în Austria şi activităţile din industria lemnului derulate în România.

În al doilea rând, reiterăm faptul că Holzindustrie Schweighofer a investit, până în acest moment, 778 milioane de euro în România, iar majoritatea profiturilor obţinute din prelucrarea lemnului sunt reinvestite în mod constant în acestă ţară.

Compania a generat peste 3.000 de locuri de muncă direct în cele 5 fabrici din România şi mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe. De asemenea, Holzindustrie Schweighofer contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale prin sprijinirea financiară a numeroase proiecte sociale din România (într-un cuantum de 4,75 milioane de euro în perioada 2011-2014). Cu peste 400 de ani de experienţă, Grupul Schweighofer este o afacere de familie recunoscută la nivel internațional. În afară de prelucrarea lemnului şi imobiliare, Grupul operează şi alte divizii cheie precum silvicultura, producţia de vâscoză şi producția de bioenergie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Unde te poți angaja la Botoșani: Vezi oferta de locuri de muncă a AJOFM!

astăzi, 17:45

Astfel, pe nível de studii, 21 sunt pentru absolvenții de studii superioare, iar 336 se adresează celor cu studii medii. Pe nível de calificare, 287 de locuri de muncă sunt la disp...

Spectacolul „Tigrișorul Pietrek” se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:15

Spectacolul se va juca în zilele de joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00, și duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30. Regia artistică îi aparține lui Valentin Dobr...

Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru reducerea accidentelor rutiere, pe sectorul de drum Flămânzi – Copălău!

astăzi, 15:55

Având în vederea faptul că pe sectorul de drum DE 58, Flămânzi – Copălău, în luna decembrie 2024 au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, ca urmare a n...