Tăierile guvernului sunt ilegale: Super-pensiile se întorc în buget

Tăierile guvernului sunt ilegale: Super-pensiile se întorc în buget
1.000 de reclamanţi au obţinut sentinţe favorabile, dintre care 70 sunt definitive.

"Am avut un stagiu de contribuţie de 34 de ani şi am fost decorată de preşedintele României cu Medalia naţională pentru merit clasa III-a. După recalculare, am primit o pensie de 1.200 lei pentru care m-au obligat să plătesc şi contribuţia la sănătate de 5,5%. Am câştigat la Tribunalul Dolj repunerea în plată a pensiei de serviciu dinaintea recalculării. Mi-am susţinut singură cauza, fără avocat. Am anunţat Casa de Pensii, însă aceasta refuză să-mi dea pensia înapoi. Aştept recursul, nu voi face plângere penală, însă nu mi se pare normal ca după ce am muncit o viaţă întreagă şi mi s-au recunoscut anumite drepturi, mai mult, m-au şi decorat, să se caute acum fel de fel de subterfugii pentru a mi se recalcula pensia", povesteşte L.B., o fostă grefieră din Craiova, care preferă să nu-i fie publicat numele întreg şi care a recâştigat o pensie specială de 2660 de lei, conform Romania Libera.

Este doar una dintre peste 1.000 de sentinţe favorabile, dintre care 70 definitive, obţinute de piloţi, grefieri, deputaţi, diplomaţi, care au rămas fără pensiile speciale şi au primit în schimb unele mai mici, recalculate după principiul contributivităţii.

În motivările sentinţelor, instanţele de judecată au reţinut în special prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în sensul că dreptul la pensie al reclamantului este bun" şi au constatat că "o reducere substanţială a nivelului pensiei ar putea fi considerată ca afectând substanţa dreptului de proprietate şi chiar a însuşi dreptului de a rămâne beneficiar al sistemului de asigurare la bătrâneţe".

Avocatul Victor Ciorbea, de la Societatea de Avocatură "Ciorbea&Ciorbea" şi care reprezintă în instanţă interesele a 5.000 de persoane afectate de recalcularea pensiilor, susţine, pentru RL,  că la nivelul întregii ţări sunt zeci de cazuri de sentinţe definitive şi irevocabile de repunere la plată şi aproape o mie de sentinţe definitive cu titlu executoriu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
11

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
348

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
377

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...