Tabuleac:”Cele 2 milioane de euro de la UE, pentru inundatiile din 2008, nu pot fi folosite"

Tabuleac:”Cele 2 milioane de euro de la UE, pentru inundatiile din 2008, nu pot fi folosite"

Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean Botosani

Pe ordinea de zi a sedintei de Consiliul Judetean, de pe data de 28 aprilie, se afla doua proiecte privind repartizarea fondurilor bugetare, unul dintre proiecte urmarind angajarea unor fonduri din fondul de rulment al judetului, care este de 3 milioane lei, iar cel de-al doilea proiect urmareste alocarea unor sume de bani din fondul de rezerva al judetului, care insumeaza 1,5 milioane lei.

“Noi ne-am angajat pana acum pe lucrari de investitii, pentru ca asta este destinatia legala, a acestei surse financiare, pentru ca am asteptat fila de program pentru 2010, de la Ministrul Dezvoltarii, dar inca nu a venit decat pentru ceea ce s-a executat anul trecut. Noi nu ne mai permitem sa asteptam si angajam soldul de acolo in special pentru doua obiective de investitii, continuarea la modernizarea drumului de la Vorona, unde vom aloca peste 2 milioane lei astfel incat lucrarile sa nu stagneze si efectuarea unor investitii noi in Hanesti, un sector de drum judetean pe portiunea care strabate satul Hanesti", a declarat Mihai Tabuleac, presedintele CJ.

Din fondul de rezerva al judetului se vor aloca sume de bani pentru cateva unitati administrativ teritoriale din judet, acolo unde potrivit presedintelui Consilului Judetean, sunt inregistrate situatii speciale, precum Primaria Darabani, care este in blocaj financiar, Liceul din Sendriceni,Primaria Radauti Prut si Primaria Hudesti, unde desi Uniunea Europeana a alocat 2 milioane de euro, pentru inundatiile din vara anului 2008, banii nu au putut fi accesati din cauza ghidului de finantare.

“Primaria Darabani ar avea nevoie de peste 500.00 lei, nu vom putea sa le dam suma solicitata in intregime, dar vrem sa le venim in intampinarea cererii lor. La Radauti Prut si Hudesti sunt niste restante care nu au putut fi finantate pana in prezent, provenite tocmai de la inundatiile din vara anului 2008. Nu stiu daca vor trece aceste proiecte, dar eu nu ma supar si nici nu tremur daca un consilier judetean voteaza da sau nu, fiecare voteaza potrivit constiintei pe care o are. Cele doua milioane de euro, venite din partea Uniunii Europene, potrivit ghidului de finantare, nu pot fi folosite, banii sunt alocati, dar noi nu am putut accesa niciun ban intrucat exista o mare discrepanta intre procedurile si destinatiile stabilite prin ghidul de finantare si realitatea de la noi din teren", a spus Mihai Tabuleac.

Presedintele Consiliului Judetean a precizat ca acel ghid de finantare aloca bani numai pentru infrastructura nu si pentru locuinte, iar daca e vorba de un pod sau de reabilitarea unui drum, ghidul spune ca se despagubeste, dar la valoarea de inventar, iar din cele spune de Mihai Tabuleac, acele obiective au valoarea de inventar foarte mica.

“Exista o diferenta totala intre realitatea din teren si prevederile din ghid. La expirarea termenului, prin octombrie- noiembrie 2010 pentru acest program, probabil ca banii vor ramane in mare masura neconsumati. Situatia este generala, nu doar in judetul Botosani. Am cerut prin Secretariatul General al Guvernului sa se aduca ajustarile necesare astfel incat sa putem utiliza banii pusi la dispozitie de UE", a conchis seful CJ.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Florin Piersic, dus de urgență cu elicopterul SMURD la București! Care este starea de sănătate a marelui actor

astăzi, 07:34
141

Actorul se afla internat la Institutul Inimii „Dr. Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca.Managerul spitalului din Cluj-Napoca a declarat, pentru Cluj24, că transferul actorului a fost u...

Copii opăriți cu ciorbă în a doua zi de Paști, unul dintre ei transferat la Iași cu arsuri pe corp!

astăzi, 07:15
246

Momente cumplite pentru o familie din Botoşani, în a doua zi de Paşti. Doi fraţi, de 2 şi 3 ani, s-au opărit cu ciorbă clocotită. Unul dintre copii a fost trimis de urgenţă la Iaşi....

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul; Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare (Harţi)

astăzi, 07:00
31

Trecerea la Domnul a Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan se prăznuieşte în fiecare an la 26 septembrie, zi în care s-a arătat pe larg şi viaţa sa deosebită. Astăzi, cinstim...