Sute de germani care au consumat fructe şi legume au fost infectaţi cu o bacterie mortală
Stiri Botosani Thursday, 26 May 2011 ActualitateSpecialiştii nu au identificat încă sursa concretă a bacilului, care provoacă o formă agresivă de colită hemoragică (EHEC). Se presupune însă că aceste bacterii, al căror habitat natural sunt intestinele bovinelor, ar putea fi transmise prin fructe şi legume, prin îngrăşăminte.
Autorităţile recomandă aşadar respectarea strictă a regulilor de igienă în consumul crudităţilor. Transmiterea se produce uşor şi pe cale cutanată, prin mâini nespălate sau obiecte contaminate.
"Dacă au fost folosite îngrăşăminte naturale pe un anumit teren, bacteriile se pot transmite pe salată", a precizat Werner Solbach , microbiolog în cadrul Clinicii Universitare din landul Schleswig Holstein. "De pe câmp, până în supermarket , ele ajung foarte uşor şi se pot găsi în special în salatele preambalate".
Trei persoane au murit
Primele simptome ale bolii, produsă de tulpinile EHEC, sunt dureri acute în zona abdominală, greaţă şi diaree hemoragică, iar complicaţiile, survenite în special la copii şi bătrâni, pot provoca sindrom hemolitic uremic, insuficienţă renală, trombocitopenie şi anemie.
Trei persoane infectate cu această bacterie au decedat în Germania.
"Evoluţia bolii a depăsit orice prag din istorie", a declarat Solbach. Numărul infectărilor cu EHEC s-a dublat în Schleswig Holstein în numai câteva zile, ajungând la 200 de cazuri. La nivel federal, au contactat boala în jur de 400 de persoane, conform Institutului Robert Koch, iar cauzele răspândirii rapide rămân neclare.
Alte regiuni afectate sunt Bremen, Hamburg, Saxonia Inferioară, Hessa, iar de curand au fost descoperite cazuri suspecte şi în Renania de Nord-Wesfalia, Saarland, Berlin şi Brandenburg.
Formă neobişnuită
Îmbolnăvirile se înmulţesc în continuare razant: "În mod normal ne confruntăm cu aproximativ 10 cazuri de EHEC pe an, aici în Hamburg", spune Rico Schmidt, reprezentantul Autorităţii de Sănătate Publică a oraşului. "Evoluţia de această dată e total neobişnuită".
Neobişnuită e şi forma sub care se manifestă EHEC: semnificativ mai acută, dar şi răspândită în rândul adulţilor, în special al femeilor. Sugarii şi cei care călătoreau în ţări în curs de dezvoltare erau până acum supuşi riscului de a dezvolta infecţii enterohemoragice cu Escheria Coli.
dw-world.de
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Daune importante în urma incendiului de la depozitul de cereale! (Video)
Un incendiu de amploare s-a produs joi seara, la un depozit de cereale de la Dorohoi. Incendiul a fost lichidat, iar cauza probabilă este în curs de stabilire. Potrivit reprezentanților ...
Incendiu la un depozit de cereale din Dorohoi! (Foto, Video)
Mai multe echipaje de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani acționează pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un depozit de cereale din municipiul Doro...
Elevii olimpici național și internațional vor primi premii „mai mari” pentru performanțe, anunță ministrul David
Guvernul Bolojan taie actualele burse de excelență olimpică (tip I și II), pe lângă bursele de reziliență, rămânând la bursele de merit, sociale și tehnologice, cu noi crite...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.62 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici