Sute de elevi au ajuns, vineri, la Tribunalul Botoşani! FOTO, VIDEO

Sute de elevi au ajuns, vineri, la Tribunalul Botoşani! FOTO, VIDEO
Pe holurile Tribunalului se vorbeşte încet, se calcă repede şi cu cât mai puţin zgomot. Pe holurile Tribunalului se derulează drame pe repede înainte, de viaţă şi de moarte. Holurile Tribunalului sunt reci şi sobre, iar săile de judecată sunt intimidante şi dătătoare de palpitaţii. Pentru că nu ştii niciodată cum va fi viaţa ta după ce ai ieşit din Tribunal. Vineri a fost însă altfel.

Pe holurile Tribunalului au răsunat râsete, s-au auzit mai multe tocuri decât de obicei şi acel zumzet specific tinerilor. Şi asta pentru că Tribunalul Botoşani şi-a deschis porţile pentru că în toate instanţele din Europa s-a sărbătorit "Ziua Europeană a Justiţiei Civile", cu două zile înainte de data- standard, 25 octombrie.

La eveniment au fost invitaţi toţi botoşănenii interesaţi de modul în care funcţionează sistemul judiciar. Dintre toţi botoşănenii, au răspuns invitaţiei doar elevi, de vârste diferite. Sute de elevi din 15 clase de la mai multe licee şi şcoli au venit la Tribunal. Unii mai plictisiţi, alţii mai curioşi.

Au salutat frumos când o doamnă judecător i-a întâmpinat şi i-a condus prin clădirea Palatului de Justiţie, în grupuri mari. 




Au intrat în sala de judecată, iar privirea le-a fost atrasă de boxa acuzaţilor. S-au aşezat în bănci, ocolind perimetrul boxei şi au ascultat ce se judecă la Tribunal, care este diferenţa dintre cauzele civile şi cele penale.  





Când au fost întrebaţi, un sfert dintre ei au răspuns că vor să devină magistraţi sau avocaţi. Senini, fără a conştientiza pe de-a întregul ceea ce au rostit zâmbitori. Câtă minte îţi trebuie, câtă răbdare pentru a învăţa tot, cât discernământ pentru că viaţa unui om o balansezi în tasurile Justiţiei.

Partea cea mai bună a fost atunci când au putut să îmbrace robele de judecător şi să-şi facă fotografii în inedita ipostază. 
Sunt încă tineri, sfertul de clasă se va reduce la doar câţiva ce vor urma calea legii şi-şi vor lega viaţa de codurile penale şi civile şi de tomurile de reglementări pe domenii specifice.




Ar trebui să ştie că prin faţa ochilor judecătorilor, grefierilor dar şi a procurorilor şi avocaţilor trec mii de dosare. 
Mai exact, 8.394 de cauze, aflate în evidenţa Tribunalului până la 30 iunie. Numai în primele şase luni ale anului au fost înregistrate 3.915 cauze, cărora li s-a făcut loc de cele 4.657 de dosare soluţionate.

Pentru a avea o imagine mai clară a ceea ce înseamnă Tribunalul şi facerea- dreptăţii, mai punem nişte cifre. 26 de judecători, 2 asistenţi judiciari, 31 de grefieri de şedinţă şi şapte grefieri- arhivari. Ei sunt cei care se preocupă, după cum spune legea, ca dreptatea să triumfe.

La Judecătoria Botoşani, la 30 iunie erau în circuit 18.956 de dosare, din care 9.362 au fost înregistrate în primele şase luni. 11.147 au fost soluţionate în acelaşi interval de timp. Diferenţele mari faţă de Tribunal sunt însă date de competenţe de judecare, mai multe în cazul Judecătoriei Botoşani.
 












 

 

Spune-ne opinia ta