Sute de detectoare de monoxid de carbon și fum vor fi instalate în gospodăriile din Botoșani! (foto, video)

Detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie. Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești.

500 de detectoare de monoxid de carbon și fum vor fi instalate, gratuit, în locuințele unor familii nevoiașe din județul Botoșani, în cadrul campaniei de informare preventivă și de pregătire a populației „Detector pentru viață”.

Aceasta se adresează persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, unde încălzirea locuințelor se face cu sobe sau alte mijloace similare. Acestea făcând parte și printre criteriile de selecție.

În România, anul trecut au fost peste 6.600 de incendii în locuințe, o medie de 18 incendii pe zi, care au avut loc. Potrivit statisticilor IGSU, incendiile au afectat 1.125 de persoane, dintre care 261 și-au pierdut viața. În județul Botoșani pompierii militari și pompierii voluntari au intervenit la stingerea a 426 de incendii, izbucnite la gospodării cetățenești. În urma acestora și-au pierdut viața un număr de 13 persoane, iar altele 10 au ajuns în unitățile sanitare cu arsuri. Aceste aspecte au stat la baza selecției județului Botoșani printre cele 20 de județe care fac parte din această campanie”, a declarat colonel Dan Decebal Muraru, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani.

La activitatea de implementare a campaniei la nivelul județului Botoșani au mai participat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici, șeful Centrului Suceava – Botoșani din cadrul DELGAZ GRID, Cătălin Talpiz, coordonatorul tehnic al Centrului Suceava – Botoșani din cadrul DELGAZ GRID, Andrei Claudiu Axinte, primarii celor 15 localități, precum și pompierii militari implicați în campanie.

Județul Botoșani este printre cele cu o rată mare a incendiilor provocate de instalațiile de încălzire, de multe ori neconforme sau neautorizate. Multe dintre tragedii ar fi fost evitate dacă în imobilele afectate de incendii ar fi fost montate detectoare. Tocmai de aceea, domnilor primari și reprezentanți ai serviciilor voluntare de urgență aveți datoria de a-i determina pe locuitorii comunelor dumneavoastră să-și monteze detectoarele de incendiu și cele de monoxid de carbon. Nu sunt investiții foarte mari, dar sunt investiții care ne pot salva nu doar bunurile și casele, ci mai ales viețile noastre și ale celor dragi. Implicarea voastră poate salva vieți! Este esențial să înțelegem că siguranța în propria locuință începe cu acțiuni preventive simple, dar eficiente. Iar una dintre aceste acțiuni este tocmai instalarea detectoarelor de incendiu și monoxid de carbon. De asemenea, domnilor primari vă rog să acordați tot sprijinul dumneavoastră reprezentanților ISU și DelGaz și să identificați cu simț de răspundere cele mai vulnerabile familii în gospodăriile cărora să poată fi montate aceste detectoare. Vreau să vă alăturați nouă, Consiliului Județean, în eforturile de sprijinire a salvatorilor, a reprezentanților ISU”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.

Parte a eforturilor de conștientizare și educare privind prevenire a riscului de incendiu, E.ON și Delgaz Grid au donat, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru a fi distribuite, gratuit, către familii din mai multe zone din țară, inclusiv în județul Botoșani.

O modalitate prin care reprezintă aceste sisteme de detecție pentru care ne-am întâlnit astăzi aici, și care și-au dovedit utilitatea cu succes anul trecut când am avut un incident la o școală din municipiul Botoșani. Sistemul a funcționat, a dat alarma, iar personalul unității de învățământ și autoritățile, în speță ISU, au intervenit impecabil. O altă componentă de prevenție o reprezintă planul județean de pregătire a populației pentru situații de urgență cu ajutorul căruia ne pregătim și noi, și populația pentru astfel de situații. Această campanie de informare preventivă și de pregătire a populației, „Detector pentru viață”, este parte componentă a eforturilor de conștientizare și educare privind prevenirea incendiilor”, a declarat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

Campania își propune să evidențieze importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Pe baza datelor statistice privind numărul de incendii produse la gospodării, în special cele rezultate cu victime, precum și cu sprijinul autorităților locale, au fost identificate locuințele care se încadrează în criteriile de montare a detectoarelor, de pe raza a 15 unități administrativ-teritoriale: Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona și Ștefănești.

La sfârșitul săptămânii trecute, la sediul inspectoratului au ajuns 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid carbon, care au fost distribuite astăzi, 17 aprilie a.c., subunităților de intervenție ale ISU Botoșani, pentru a putea fi montate în localitățile identificate, aflate în zona de competență a acestora. Tot cu această ocazie se va efectua și instruirea privind montarea conform prescripțiilor tehnice ale producătorului.

Cu prilejul acestei campanii, împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU) vor fi realizate și o serie de acțiuni de prevenire a incendiilor la nivelul gospodăriilor cetățenești și de informare a populației, cu scopul de a-i învăța pe oameni și a-i determina să conștientizeze riscul la care se expun în situația nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor. Concret, se va verifica dacă mijloacele de încălzire sunt exploatate corespunzător, dacă instalațiile electrice sunt utilizate conform normelor menționate de producător, dacă materialele ușor combustibile sunt amplasate la o distanță de siguranță față de locuințe/anexe și surse de foc, precum și alte măsuri ce pot preveni izbucnirea unui incendiu.

Pe timpul acestor activități, la nivelul fiecărei localități, vor fi distribuite materialele de informare preventivă specifice campaniilor naționale de informare a populației – „Împreună pentru siguranță”, care are ca obiectiv reducerea numărului de victime generate de incendiile de locuințe în rândul persoanelor vârstnice, precum și materialele din cadrul celorlalte campanii, respectiv – RISC – „Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Ai grijă la cea mai mare grijă – Siguranța copilului tău”, „Stop incendiilor de vegetație uscată”, Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Aceste dispozitive au, în primul rând, un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu, prezența monoxidului de carbon sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. De aceea, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.

 

 

 

 







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Ziua Culturii Naționale sub lupa protestelor. Angajații din Botoșani se alătură demersului: „Situația este la fel de gravă pentru oricare dintre noi”

astăzi, 14:11

Sindicaliștii de la nivel național au anunțat că, în pofida promisiunilor lansate în 2024 de Ministrul Culturii și alți reprezentanți ai Guvernului, angajații din muzee și bibliot...

Protest în fața Prefecturii din Botoșani, oamenii cer ca „Iohannis să plece acasă” și să se reia turul 2! (Foto, Video)

Sunday, 12 January 2025

Oamenii au protest, duminică după-amiază, în fața Palatului Administrativ din municipiul Botoșani. Deși la început acțiunea a părut să fie una eșuată, fiind doar câțiva c...

Protest în poarta Penitenciarului din Botoșani cu zeci de forțe ale ordinii. „Domnii ar trebui să se gândească foarte bine, am ajuns la capătul răbdărilor” (Foto, Video)

Friday, 10 January 2025

Câteva zeci de forțe ale ordinii au protestat, vineri dimineață, împotriva Ordonanței „trenuleț”. Acțiunea de pichetare a fost anunțată de câteva zile, asemănăt...