SURPRIZA! Guvernul modifica Legea Educatiei prin Ordonanta de Urgenta. VEZI modificarile!

Durata invatamantului obligatoriu creste la 11 ani si clasa a IX-a ramane la liceu. Cand vor da elevii examene interdisciplinare la Evaluarea Nationala si la Bacalaureat?

Guvernul a adoptat in sedinta de luni, 23 decembrie, o ordonanta de urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale. Clasa a IX-a ramane la liceu, durata invatamantului obligatoriu creste de la 10 la 11 ani (asadar sunt obligatorii clasa pregatitoare, clasele I-VIII si IX-X) si se amana termenul introducerii de examene interdisciplinare. "Primul an in care vom avea examenul de Evaluare Nationala si Bacalaureatul in formula interdisciplinara va fi anul 2019", a anuntat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie. Acesta a precizat ca interdisciplinaritatea este metoda folosita in testele PISA si "acesta este un motiv pentru care noi avem rezultate mai slabe la PISA, pentru ca noi nu pregatim elevii in acest sens".

Principalele modificari pe care le aduce ordonanta la Legea Educatiei Nationale (LEN):

-se mentine durata de 4 ani pentru ciclul gimnazial si pentru liceu. Ordonanta de Urgenta elimina prevederea Legii Educatiei Nationale potrivit careia clasa a IX-a trebuia sa treaca in invatamantul gimnazial si liceul sa se reduca la o durata de 3 ani;

-creste durata invatamantului obligatoriu de la 10 la 11 ani. Prin introducerea clasei pregatitoare si prin mentinerea duratei de 4 ani a liceului, invatamantul obligatoriu creste de la o durata de 10 ani la una de 11 ani. Prin urmare, invatamantul obligatoriu va fi format din:
- clasa pregatitoare;
- clasele I - VIII;
- clasele IX - X, pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai scolii profesionale, pentru cei care aleg traseul invatamantului profesional si tehnic;

-se amana introducerea testelor transdisciplinare la Evaluarea Nationala, Admiterea la liceu si Bacalaureat. Ele vor fi introduse incepand cu generatiile de elevi care intra in clasa a V-a, respectiv in clasa a IX-a, in anul scolar 2015 - 2016

Aceasta prevedere "nu modifica pe fond Legea Educatiei Nationale, ci modifica momentul aplicarii prevederii respective", a declarat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie. Acesta a precizat ca este vorba despre evaluarea de la sfirsitul clasei a VIII-a - Evaluarea nationala, admiterea la liceu si Bacalaureatul, unde "forma prevazuta de actuala lege care ar fi trebuit sa intre in vigoare in 2 ani are in vedere o abordare interdisciplinara".

"Eu sunt cu totul de acord cu aceasta abordare interdisciplinara. Ce inseamna acest lucru: ca nu mai dai subiecte la examen, de exemplu, strict de matematica, fizica sau chimie, ci poti sa dai subiecte care abordeaza in egala masura fiecare disciplina. Practic, le dai probleme de viata, si nu probleme de discipline", a explicat Remus Pricopie.

Ministrul a afirmat ca "aceasta este de exemplu metoda folosita de OECD la PISA si acesta este un motiv pentru care noi avem rezultate mai slabe la testele PISA, pentru ca noi nu pregatim elevii in acest sens. Prin urmare, noi nu respingem acest concept, dar orice profesor stie ca nu poti sa evaluezi copiii dupa o alta metoda decat cea pe care ai folosit-o la clasa. Ori prima data o abordare interdisciplinara la clasa a aparut in anul scolar 2013-2014, adica in acest an scolar, la ciclul primar, urmand ca in anii urmatori sa introducem aceasta evaluare interdisciplinara si la gimnaziu, si la liceu".

"Prin urmare, primul an in care vom avea examenul de Evaluare Nationala la sfarsitul clasei a VIII-a si Bacalaureatul tot in formula interdisciplinara va fi anul 2019. Deci pentru cei care incep clasa a V-a, respectiv liceul, in anul scolar 2015-2016", a anuntat Pricopie.

-absolventii invatamantului profesional vor putea continua studiile liceale la forma de invatamant cu frecventa. Legea educatiei nationale acorda posibilitatea absolventilor invatamantului profesional, care promoveaza examenul de certificare a calificarii profesionale, sa urmeze cursurile invatamantului liceal, doar la forma cu frecventa redusa.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat ca potrivit Legii Educatiei Nationale daca cineva care parcurge invatamantul profesional vrea sa mearga mai departe la liceu, atunci este obligat sa mearga la seral. "Ori aceasta este o greseala, trebuie sa ii dai posibilitatea sa opteze, fie pentru forma de zi, fie pentru forma de seral, dar nu poti sa il obligi sa mearga la seral", a precizat ministrul.

-acorda tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun si elevilor din invatamantul profesional.
In prezent, se asigura tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun doar pentru elevii din invatamantul obligatoriu si liceal, creandu-se o situatie discriminatorie pentru elevii din invatamantul profesional, potrivit Ministerului Educatiei Nationale (MEN).

-Se extinde cadrul legal pentru subventionarea costurilor aferente frecventarii liceului si pentru elevii din mediul urban care provin din grupuri socio-economice dezavantajate.
Legislatia actuala prevede posibilitatea sprijinirii financiare in vederea continuarii studiilor liceale doar pentru elevii din mediul rural. Prin noile prevederi ale OUG, se extinde cadrul legal pentru subventionarea costurilor aferente frecventarii liceului si pentru elevii din mediul urban care provin din grupuri socio-economice dezavantajate, precizeaza MEN.

-Se fac o serie de precizari suplimentare privind modalitatea de utilizare a resurselor financiare la nivelul unitatilor de invatamant. Legislatia actuala nu precizeaza foarte clar modalitatea de transfer a resurselor financiare de la o unitate de invatamant la alta. Prin modificarile aduse la Legea nr. 1/2011, se clarifica acest subiect.

-Se extinde de la 3 la 6 ani dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza in invatamantul preuniversitar,
pe baza rezultatelor obtinute la concursul de titularizare

Cadrele didactice netitulare calificate, care au participat in ultimii 6 ani la concursul national unic de titularizare, au obtinut cel putin nota/media 7 si au ocupat un post/catedra, au posibilitatea de a deveni titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, dupa parcurgerea unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.

-Se clarifica durata anului universitar pentru studentii din anii terminali, astfel incat acestia sa beneficieze de toate drepturile, conform cu statutul lor, pana la 30 septembrie. Pentru invatamantul universitar, OUG clarifica durata anului universitar, astfel incat studentii aflati in ultimul an de studiu sa poata beneficia de toate drepturile, conform cu statutul lor, pana la data de 30 septembrie.

-Se modifica modalitate de alocare a fondurilor catre universitati.
Finantarea universitatilor este completata prin incurajarea diferitelor institute de cercetare sau companii, publice sau private, sa participe la proiecte cu caracter educational. De asemenea, se asigura cadrul legal ca specialisti din diverse domenii de activitate sa ocupe functii didactice de predare, avand statutul de cadru didactic asociat invitat.


SURSA Hotnews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Guvernul vrea ca primăriile să folosească drone pentru a depista construcțiile ilegale.„E o metodă folosită și în alte state ale UE”!

Friday, 18 July 2025

Guvernul vrea ca primăriile să folosească drone pentru a depista construcțiile ilegale.„E o metodă folosită și în alte state ale UE”! Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, ...

Atenție! Cod Galben de instabilitate atmosferică în mai multe localități din județul Botoșani!

Friday, 18 July 2025

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din județul Botoșani, valabilă, astăzi, până la ora 20...

Gestul revoltător al unui bărbat din Suceava. Și-a făcut singur dreptate și a împușcat câinele vecinului!

Friday, 18 July 2025

Un bărbat din Suceava și-a făcut singur dreptate, cu o armă de vânătoare. Enervat la culme, acesta a împușcat câinele vecinului Un bărbat în vârstă de 57 de an...