Suntem tot mai aproape de momentul în care vom plăti câte 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la 3 litri

Suntem tot mai aproape de momentul în care vom plăti câte 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la 3 litri

Proiectul de Hotărâre de Guvern prin care se va introduce o taxa pe ambalaje, al cărei scop este creșterea gradului de reciclare a acestora, va fi realizat în câteva săptămâni și va fi implementat chiar din acest an.

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a precizat că potrivit proiectului, consumatorul final va plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticla cu capacitatea de pana la 3 litri, excepție făcând ambalajele lactatelor.

Banii ar urma să fie recuperați în urma reciclării deșeurilor la automate amplasate special.

„Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost in consultare publica, astăzi (luni – n.r.) am avut trei sau patru ore de discuții cu principalii factori care sunt implicați si vor fi implicați in procedura de colectare si de garantare, de funcționare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voința de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere si alte băuturi si din partea producătorilor de sucuri. Maine o sa am o întâlnire cu mari retăieri, pentru ca sistemul va funcționa doar în cazul în care toata lumea vine si susține sistemul. Producătorul trebuie sa plătească garanția către cel care administrează sistemul, retailerii trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiții pentru a asigura colectarea. Pe de alta parte, trebuie sa asiguram colectarea și în sate. În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Așa cum este acum gândit sistemul, în prețul fiecărui produs va fi inclusă garanția de 50 de bani care va fi plătita de consumator”, a afirmat ministrul Mediului, luni seara.

Ministrul a explicat ca garanția plătita va fi recuperata de clientul final prin introducerea recipientului de plastic, sticla si aluminiu in automatele speciale. În afara de produsele lactate, vor putea fi recuperate prin acest sistem toate produsele care sunt îmbuteliate în ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri.

 

Spune-ne opinia ta