Sunt politisti, dar nu reprezinta interesele politistilor!

Sunt politisti, dar nu reprezinta interesele politistilor!
Politistii din Dorohoi care anuntasera ca vor participa, astazi, la ample proteste organizate in Capitala, nu sunt sprijiniti de MIRA, ministerul dand publicitatii un anunt prin care atrage atentia ca sindicatul ProLex nu reprezinta interesele politistilor!

De la Dorohoi si-au anuntat participarea la mitingul din Bucuresti 20 de politisti, alaturi de colegii lor de la Politia de Frontiera, care au aderat la sindicatul Pro Lex.

Lefurile mici nu mai atrag personal, ci din contra, sute de politisti isi agata caschetele in cui, plecand in domeniul privat, a precizat Virgil Bordei, liderul Pro Lex din Dorohoi.

Nemultumirile politistilor sunt legate de dotari, dar fac referire si la starea de sanatate psihica a politistilor, la stresul zilnic, care ii determina sa se pensioneze inainte de vreme. Mitingul Pro Lex era programat pentru vineri, 26 septembrie, fiind anuntata participarea a mii de politisti.

Statisticile Inspectoratului General al Politiei Romane arata ca salariul net al unui ofiter debutant este de 1.075 lei pe luna, iar al unui agent debutant de 804 lei lunar. In 2008 s-a aprobat o crestere salariala de 3%, fata de 27%, cat a propus ministerul. Politistii solicita, acum, o majorare de 30%.

Avand in vedere protestul anuntat de catre sindicatul ProLex, Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a facut astazi o serie de precizari:

Ministerul Internelor si Reformei Administrative reitereaza faptul ca spectacolul revendicativ organizat de catre Sindicatul ProLex nu priveste si nu are sustinerea politistilor sau a vreunei organizatii sindicale in care politistii sunt membri.

In prezent, ProLex nu reprezinta interesele politistilor, in componenta sa intrand categorii profesionale, altele decat politistii, respectiv - vamesii si politistii comunitari.

Acest lucru a fost adus la cunostinta opiniei publice inclusiv de catre reprezentantii politistilor fosti membri ProLex, care s-au desprins de acest sindicat si au creat o organizatie distincta - Grupa Politie a ProLex.

Conducerea Ministerului Internelor si Reformei Administrative isi exprima convingerea ca politistii nu se vor lasa indusi in eroare, manipulati, in scopuri contrare intereselor lor, de catre o organizatie ai carei reprezentanti nu sunt politisti si nu au, deci, calitatea de a le sustine interesele.

Problemele de natura sindicala ale politistilor se afla permanent in atentia conducerii Ministerului Internelor si Reformei Administrative, iar rezolvarea lor se face prin dialogul constant pe care ministerul il are cu sindicatul reprezentativ, respectiv SNPPC, sindicat care reuneste aproximativ 45.000 de membri angajati in MIRA.

In cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative exista o organizatie profesionala - Corpul National al Politistilor, un sindicat reprezentativ, care are cel mai mare numar de membri politisti, respectiv Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual si mai multe alte organizatii sindicale.

Politistii care au facut parte din ProLex s-au desprins de acesta si s-au organizat distinct, conform hotararii instantei judecatoresti din dosarul aflat pe rolul judecatoriei Targu Neamt, din 5 septembrie 2008, denumindu-se Sindicatul national al politistilor si vamesilor ProLex - Grupa Politie.

Grupa Politie din ProLex nu recunoaste legitimitatea actiunii anuntate in numele politistilor, iar membrii sai nu vor participa la ea. Toate organizatiile sindicale care reprezinta interesele politistilor s-au dezis de actiunea publica a ProLex si au precizat ca membrii lor nu vor participa la aceasta.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
110

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
78

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
242

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...