Sumele colectate din pensiile private obligatorii sunt foarte mici

Sumele colectate din pensiile private obligatorii sunt foarte mici
Directorul general al Allianz Ţiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ, a atras atenţia că, dacă nivelul de contribuţii la pensiile private nu va creşte, românii nu vor simţi la pensie "mai nimic" în buzunare.
 
Românii pentru care se efectuează lunar viramente de contribuţii în sistemul de pensii private pe Pilonul II (pensii private obligatorii) au în cont, în medie, suma de 698 de euro, arată datele prezentate, ieri, de vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurescu.
 
La rândul său, directorul general al Allianz Ţiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ, a atras atenţia că, dacă nivelul de contribuţii la pensiile private nu va creşte, românii nu vor simţi la pensie "mai nimic" în buzunare.
 
Legat de această problemă, vicepreşedintele ASF a precizat că, începând de anul viitor, ar putea fi introdus sistemul cu mai multe fonduri administrate de un singur administrator, cu grad de risc diferit şi cu trecerea graduală a participaţiilor dintr-un fond în altul, în funcţie de vârstă, banii urmând să fie plasaţi într-un fond cu grad de risc scăzut în apropierea pensionării. "De asemenea, există un proiect de lege privind pensiile ocupaţionale. Va trebui să apară legea plăţii pensiilor, ar trebui să crească deductibilitatea la pensiile private facultative peste nivelul actual de 400 de euro şi să fie găsite soluţii de plată mai funcţionale decât în prezent", a mai spus Ion Giurescu.
 
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) virează lunar contribuţii de pensii private obligatorii pentru 3,6 milioane de persoane, a declarat CNPP, Ileana Ciutan. Datele fondurilor de pensii private arată că sunt înregistrate în sistem peste 5,8 milioane de persoane, pentru care s-a virat cel puţin o contribuţie în cei cinci ani de când a fost lansat acest sistem. Potrivit fostului ministru al muncii Mihai Şeitan, diferenţa de peste 2,2 milioane de persoane este dată, în proporţie de 85%, de cei care au plecat să muncească în străinătate. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice a menţionat şi faptul că, în acest an, instituţia va transmite prin poştă 11,4 milioane de certificate de stagiu (care arată stagiile de cotizare în sistemul public de pensii). "Este un efort considerabil cu procesare datelor, tipărirea şi transmiterea datelor. Sunt 11,4 milioane de certificate de stagiu pentru că nu s-a mai făcut acest lucru din 2006 şi a fost o fluctuaţie ridicată pe piaţa muncii", a spus Ciutan.
 
Primele contribuţii pe Pilonul II de pensii private au fost virate în urmă cu cinci ani, iar maturitatea sistemului se atinge după o funcţionare de 20-25 de ani, au precizat reprezentanţii administratorilor fondurilor de pensii private.
 
Randamentul mediu anual oferit de fondurile de pensii private obligatorii este de 11,4%, contribuţia lunară medie efectivă este de 45 de lei, iar gradul efectiv de colectare a contribuţiilor este de 62%, în scădere masivă în ultimii ani, de la peste 80%.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spectacol de magie, iluzii și umor la Teatrul „Vasilache” Botoșani! (Foto)

astăzi, 19:45
14

Teatrul „Vasilache” îi invită pe cei mici, sâmbătă, 18 mai 2024, de la ora 11:00, să vizioneze un spectacol de divertisment prezentat de trupa Stoneli – Circul Magic ...

A fost prelungit termenul de înscriere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă!

astăzi, 19:02
31

Odată cu prelungirea termenului de înaintare a cererii de înscriere, s-a prelungit și perioada de depunere a dosarelor de recrutare, noua dată - limită fiind 24 mai 2024.În s...

„Micul Prinț”, un spectacol pentru toate vârstele, se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” Botoșani!

astăzi, 18:03
55

În această săptămână, publicul botoșănean iubitor de teatru poate viziona spectacolul „Micul Prinţ” la Teatrul „Vasilache”  în zilele de joi, 16 m...