Sume imputate de Curtea de Conturi Primăriei Botoșani! Vezi pentru ce

Auditorii Curții de Conturi consideră că anumite cheltuieli făcute de Primăria Botoșani au fost ilegale. Din acest motiv, mai multe sume care au fost cheltuite din bugetul local de Primăria Botoșani pe diverse contracte sau evenimente au fost imputate în urma unui control al celor de la Curtea de Conturi, privind activitatea instituției din anul 2014.

Una dintre sumele imputate este cea cheltuită de municiplitate pentru Revelionul pensionarilor. Auditorii Curții de Conturi sunt de părere că această cheltuială nu face parte din categoria cheltuielilor ce țin de activitatea Primăriei, suma ridicându-se la 118.367 lei.

Cei de la Curtea de Conturi au mai constatat că la reabilitarea Parcului Mihai Eminescu au fost lucrări în valoare de 143.806 lei facturate în luna aprilie 2014 și plătite în luna august, lucrări care în realitate însă nu au fost executate.

Primăria Botoșani a mai plătit în anul 2014 suma de 93.464 lei către International Finance Corporation, pentru acordarea serviciilor de consultanță privind reducerea cheltuielilor cu energia termică, plată considerate nelegală de cei de la Curtea de Conturi care notează că “nu sunt documente din care să rezulte că raportul a fost analizat de factorii decizionali de la nivelul autorității publice și al societății comerciale și că recomandările formulate sunt acceptate și implementate".

O altă sumă imputată este cea pentru auditul de la Locativa și Urban Serv, făcut de Pricewaterhouse, pentru care s-au plătit 146.899 lei. Cei de la Curtea de Conturi au transmis că autoritatea publică nu poate interveni în activitatea de administrare și conducere a celor două societăți.

Auditorii au mai stabilit că în perioada 2012-2014 Urban Serv a încasat venituri estimate în sumă ce 341.003 lei din tarife privind servicii de concesionare a locurilor de înhumare, care au fost înregistrate ca venituri proprii și utilizat integral de societate, lucru considerat nelegal de Curtea de Conturi.

Primarul Ovidiu Portariuc a explicat că suma totală imputată de Curtea de Conturi reprezintă doar 0,1% din bugetul local pe un an.

“Orice acțiune este fundamentată de către funcționari și specialiști. Noi ne dăm doar un aviz de oportunitate, dacă este oportună sau nu organizarea unui eveniment. Ca atare, recuperarea unor posibile prejudicii dacă se demonstrează într-o formă finală după ce noi vom contesta, și suntem în faza de contestare, și vom merge și în proces în instanță pentru a ne apăra punctul de vedere, recuperarea se face tot de la cei care au fundamentat aceste soluții. Sigur că nu ne putem îndrepta împotriva lor, pentru că discutăm de oameni care au salarii foarte mici, care vor să facă ceva pentru comunitate, și ar fi incorect și imoral să ne îndreptăm să recuperăm niște sume care din punctul lor și al nostru de vedere sunt legal cheltuite și angajate", a declarat primarul Ovidiu Portariuc.

Edilul a mai spus că în alte orașe din țară evenimente organizate pentru cetățeni sunt suportate din bugetul local.

“Există acolo o altă interpretare a Curții de Conturi, se ghidează după alte reglementări legislative? De ce nu există un punct de vedere unitar la nivel național referitor la aceste evenimente. Sunt spețe în care cei cărora le-au fost imputate sume au dat în judecată și au câștigat. În peste 80% din cazuri astfel de evenimente se organizează cu bani din buget și nu există obiecții din partea Curții de Conturi. Nu e vorba de fondul problemei, ci de formă, modul cum sunt încadrate aceste tipuri de cheltuieli în cadrul anumitor reglementări legislative. dacă a fost o eroare a celor care au făcut această încadrare am corectat-o în acest an", a afirmat primarul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANM: Cod galben de ploi și vânt la Botoșani!

astăzi, 09:03

Această avertizare, dar și o informare de ploi sunt valabile până la noapte.  Din această dimineață până la noapte, în 14 județe este valabilă o avertizare cod galbe...

Calendar ortodox,12 octombrie: Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, Episcopul Maiumei

astăzi, 08:05

Tarah era bătrân, roman cu neamul şi avea slujba de ostaş. Prov era din Tracia, iar Andronic era din Efes, scrie ziarullumina.ro. Pentru credinţa lor au fost cumplit chinuiţi, tăvăliţ...

Activități de informare și educare preventivă, realizate de ISU Botoșani în trei unități școlare din județ! (foto)

Friday, 11 October 2024

Peste 700 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat, astăzi, la mai multe activități de informare și educare preventivă desfășurate de pompieri la Școala Gimnazială nr. 4 ...