Suma tuturor scăderilor noastre

Suma tuturor scăderilor noastre
El este Tudor, mecanic auto. Astăzi a venit un client cu o problemă la suspensie. I-a spus că sunt stricate bucşele, capetele de bară, şi rulmenţii. De fapt, era doar un rulment stricat. Şi-a dat seama din prima. Tudor s-a uitat la client şi a înţeles că are de-a face cu un habarnist. Aşa că l-a jumulit de să-i meargă fulgii. Tudor este un profesionist, foarte bun pe meseria lui.

El este Mircea, medic chirurg. Astăzi a venit un pacient. I-a spus că are nevoie urgentă de operaţie şi fără 3000 de euro nu mişcă un pai. De fapt, pacientul e doar bătrân şi cu bani, deci tot e nevoie de o intervenţie ca să-i rezolve măcar parţial problema. Cea cu banii, că bătrâneţea... Mircea este un profesionist, el nu face decât ceea ce se poate.

Ea este Anda, funcţionar la ANAF. Astăzi a venit un contribuabil ca să-i calculeze penalităţile după amnistia fiscală. Din zăpăceală, a cam încurcat procentele, dar contribuabilul a plătit şi gata. Un pic cam mult. Acuma, ce să facă? Trebuia să fie şi el atent, să nu lase totul pe umerii ei. A greşit, dar cel puţin nu şi-a pus banii în buzunar, surplusul s-a dus la stat. Ea n-a furat pe nimeni. Anda este o profesionistă, ea nu-şi permite nicio greşeală.

El este Costel, specialist în decoraţiuni interioare. El proiectează exact cum vor clienţii. Da, e kitsch, dar n-are vreme de pierdut cu toţi maneliştii. Trebuiau să studieze istoria artei, gusturile se formează în timp. Plus că dacă n-ai talent, mai bine nu ieşi din casă. Da, a ieşit urât, dar incultura şi prostia se plătesc. El n-are vreme de explicaţii. Important e că le place lor. Costel este un profesionist, pentru el satisfacţia clienţilor este pe primul plan.

Ea este Cristina, profesoară. E adevărat că în timp ce-şi examinează elevii îşi scoate mobilul şi se dă pe net, e foarte pasionată de noile tehnologii. Da, elevii scot cărţile şi se mai inspiră şi ei un pic, doar n-o fi foc. Copiii din ziua de azi sunt foarte inteligenţi, nici n-au nevoie să înveţe, ştiu deja atât de multe lucruri. În plus, toată lumea ia numai zece la materia ei, toţi sunt fericiţi, nimeni nu a venit niciodată să-i reproşeze lipsa de exigenţă. Şi copiii, şi părinţii, adoră să fie fericiţi. Cristina este o profesionistă, ea cultivă numai succesul.

Citeste integral un material semnat de Radu Iliescu...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiști după ce l-a lovit grav pe un bărbat de 72 de ani!

Marţi, 18 Iunie 2024
115

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au emis vineri, 14 iunie 2024, ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de...

Ministrul Sănătăţii recomandă asistenţilor medicali şi medicilor frecventarea cursurilor de comunicare

Marţi, 18 Iunie 2024
108

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila consideră că asistenţii medicali şi chiar medicii ar putea să urmeze cursuri de comunicare necesare în interacţiunea cu pacienţii şi aparţinăto...

Anchetă într-o comună din Botoșani după moartea în condiții suspecte a unui copil de 7 ani!

Marţi, 18 Iunie 2024
929

Odată ajuns acasă, după câteva ore, copilul a avut o serie de convulsii și a murit. Polițiștii au deschis un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă, și așteaptă rezultatele necro...