Suceveanca premiată de Obama: "În SUA am resurse de cercetare cum nu mi-aş fi imaginat că există!"

Suceveanca premiată de Obama: "În SUA am resurse de cercetare cum nu mi-aş fi imaginat că există!"
Emilia Moroşan a primit, luni, premiul pentru debut în cariera ştiinţifică de la preşedintele american Barack Obama. Cercetătoarea este originară din Suceava şi locuieşte de zece ani în SUA.

"După absolvire, m-am angajat ca suplinitor la liceu. În timpul unei ore, sora mea mi-a adus un plic de la o universitate din SUA. Fusesem acceptată pentru un doctorat. Elevii m-au rugat cu lacrimi în ochi să mai stau vreo doi ani, până termină ei şcoala. Era visul meu să merg în America, aşa că în anul 2000 începeam doctoratul la Iowa State University şi Ames Laboratory", a povestit cercetătoarea pentru libertatea.ro.

Din 2007 a devenit profesoară la Rice University. "Munca mea e o combinaţie între chimie, fizică şi ştiinţa materialelor, iar scopul meu e de a proiecta şi de a sintetiza noi materiale", a explicat Emilia.

Românca a aflat în septembrie că va fi premiată de Barack Obama pentru cercetările sale. "Cum m-am pregătit pentru întâlnirea cu preşedintele? Am început să colecţionez glume bune pe care voi încerca să le spun, ca să-i mai descreţesc fruntea".

Emilia a spus că nu se va mai întoarce în România. "În SUA am resurse de cercetare cum nu mi-aş fi imaginat că există. Însă vin în vizită în ţară, pentru că am prieteni buni acasă, dar şi ca să recrutez studenţi talentaţi".

Pe lângă distincţia pe care a primit-o de la Barack Obama, Emilia a primit şi o finanţare de un milion de dolari pentru continuarea cercetărilor.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
17

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
32

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
388

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...