Studiu: În mediul rural un copil din zece se culcă flămând

Studiu: În mediul rural un copil din zece se culcă flămând

Un studiu privind bunăstarea copiilor din mediul rural realizat de World Vision Romania arată că unul din zece copii din mediul rural se culcă flămând, iar un sfert dintre ei nu se spală pe mâini înainte de masă. Mai mult, un alt indicator arată că peste jumătate dintre elevii care abandonează școala după clasa a VIII-a o fac pentru că familia nu-și permite costurile educației liceale.

O cincime dintre copiii de la sat (21%) consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, mai arată concluziile raportului "Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020”, lansat de Fundația World Vision România.

În plus, 7% afirmă că au o viață rea.

Mai mult, copiii și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, din 80% dintre gospodării, muncesc în gospodărie, fac curățenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alți membri ai gospodăriei.

Un sfert dintre ei spun că nu sunt ajutați de nimeni când nu știu să-și facă tema pentru acasă, iar 8% raportează chiar că nu are cine să îi îngrijească atunci când sunt bolnavi. 

Doar jumătate dintre adulții din mediul rural cunosc dreptul copiilor la protecție și doar o treime dreptul copiilor la liberă exprimare. 

Peste o treime din părinții chestionați recunosc că țipă sau strigă la copii, 11% (1 din 10) îi îmbrâncesc sau zgâlțâie pe copil, iar 4% îi jignesc. 

O proporție similară – peste 30% – dintre părinți consideră că pentru a-ți găsi de lucru este mai important să ai relații decât să termini o școală, conform aceluiași raport.

“Comparativ cu valurile precedente ale cercetării, în cea actuală, care acoperă și lunile de criză sanitară și umanitară provocată de pandemia de COVID-19, se poate observa o creștere a ponderii celor care declară că au adoptat măsuri de criză precum: cumpărarea de alimente în cantități mai mici; împrumutarea sau primirea de alimente de la rude/prieteni; cumpărarea a mai puține rechizite, cărți pentru școala copilului”, au explicat autorii studiului.

Raportul Bunăstarea copilului din mediul rural - 2020 cuprinde datele și analiza unei cercetări de teren realizate în perioada iunie-august 2020, pe baza metodologiei elaborate de World Vision România, ce prezintă deopotrivă perspectiva adulților și a copiilor.

Eșantionul cercetării a cuprins 936 de gospodării, în care locuiesc 4.338 de persoane. Au fost culese informații de la 936 de adulți și 2.931 de copii din toate județele României.

 

Spune-ne opinia ta