STUDIU: Botosanenii, printre cei mai lenesi angajati din Romania! Cum comentezi?

Cea mai mica productivitate a muncii este in agricultura, iar judetul cu cei mai neproductivi angajati din acest domeniu sunt in Neamt. De asemenea, in regiunea Nord-Est angajatii au cele mai slabe performante, indiferent de domeniul de activitate in care activeaza.

In medie, un angajat din Romania a "produs" in 2009 intre 11.700 de lei pe an si 697.000 de lei pe an, se arata intr-o analiza realizata de Institutul National de Statistica, remisa economica.net. Diferentele sunt date de domeniul de activitate si zonele administrativ-teritoriale unde acestia isi desfasoara activitatea. Astfel, cea mai slaba performanta o regasim in randul angajatilor din agricultura din judetul Neamt. Acestia au produs in medie, in 2009, in valoare de 5.400 de lei, adica mai putin de jumatate comparativ cu media pe tara in acest domeniu de activitate, care se cifreaza la 11.700 de lei pe an. Situatia din Neamt este insa in concordanta cu activitatea din toata regiunea Nord-Est, din care face parte judetul si unde sunt cele mai slabe performante, atat in aricultura cat si in alte domenii.

In Nord Est, productivitatea muncii din agricultura se traduce prin 6.600 de lei pe salariat pe an. In schimb, conform datelor statistice, cel mai bine stiu sa faca agricultura bucurestenii. In capitala exista cea mai mare productivitate a muncii din agricultura, un angajat producand in medie 65.500 lei pe an. Nord-Estul este la coada clasamentului in ceea ce priveste productivitatea muncii si in ceea ce priveste constructiile, industria, informatiile si telecomunicatiile, intermedierile financiare si activitati culturale.

Al doilea domeniu cu cele mai slabe rezultate din punct de vedere al productivitatii muncii se refera la activitatile culturale si spectacole, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii. In medie, la nivel de tara, un salariat din acest domeniu de activitate a realizat in 2009 servicii in valoare de 47.200 de lei. Pe judete, cele mai slabe performante le-au avut angajatii din Bihor, cu 21.600 de lei,sub nivelul mediu pe regiune, care se cifreaza la 37.700 de lei.

Urmeaza comertul, unde productivitatea medie din Romania, in 2009, a fost de 54.000 lei per persoana. Cel mai mult se abate de la media pe tara judetul Galati, unde un angajat a produs in medie in valoare de 33.300 de lei. De altfel, in toata regiunea de Sud Est, productivitatea muncii in comert este redusa, media fiind de 42.000 de lei,cea mai mica dintre toate regiunile administrativ teritoriale ale tarii.

Un angajat din industrie produce in medie in valoare de 60.100 de lei, extrema negativa din acest punct de vedere fiind Covasna unde salariatii genereaza in medie 37.300 de lei, adica de 3,5 ori mai putin decat produc angajatii din industrie din judetul Ilfov.

La o diferenta medie de 3.600 de lei per om pe persoana, urmeaza angajatii care presteaza activitati profesionale, stiintifice si tehnice,activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport. Pentru acestia, productivitatea muncii s-a cifrat in 2009 la 63.700 de lei pe persoana, cele mai slabe performante inregistrandu-se in judetul Gorj-34.400 de lei pe persoana.De altfel,in medie, regiunea Sud-Vest Oltenia are cea mai mica productivitate a muncii dintre toate regiunile tarii, in acest sector de activitate. La polul opus sunt salariatii din Capitala, productivitatea muncii la ei insemnand in medie 116.400 de lei pe an.

In constructii, un salariat a generat in medie 72.900 de lei. In Botosani insa, judetul cu cea mai mica productivitate a muncii, plus valoarea generata de un angajat a fost cu 60,7% sub media pe tara. Productivitatea angajatilor din Botosani este totodata sub media regiunii Nord-Est din care face parte si care se cifreaza la 51.000 de lei, cea mai mica dintre toate regiunile. Cele mai bune performante din domeniu s-au inregistrat in Gorj -141.000 de lei.

In intermedieri financiare si asigurari se trece deja in alta liga, productivitatea muncii in acest sector de activitate insemnand o medie de peste 100.000 de lei pe an. Cu toate acestea, in Botosani, productivitatea medie este la nivelul productivitatii din sectorul cultural-52.200 de lei pe an.

Situatia este similara si in cazul celor care lucreaza in informatii si comunicatii, unde productivitatea medie la nivel de tara ajunge la 159.800 lei pe an. In Teleorman insa,performantele sunt de aproape cinci ori mai slabe-33.100 de lei pe persoana pe an.

Sursa: economica.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime: „Cam atât de eficient se lucrează și se rezolvă problemele” (Video)

astăzi, 15:30

Redăm mai jos declarația lui Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, despre avaria de la apă: „Așa se face treabă în județ! Cam atât de eficient se lu...

La Botoșani: Bărbat „săltat” din mijlocul străzii în miez de noapte!

astăzi, 15:15

Polițiștii locali au observat pe camerele de supraveghere din municipiul Botoșani că o persoană se deplasa haotic chiar pe mijlocul străzii și exista pericolul să se producă un accident. C...

Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, a revenit în PNL: „România trăiește un moment de răscruce”!

astăzi, 15:00

Fostul director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a semnat marți, 26 noiembrie, adeziunea pentru a redeveni membru al Partidului Național Liberal. scrie mainnews.ro   ...