Studentii se revolta: Propunerile MAI privind dreptul de a protesta, un afront

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) considera propunerile MAI cu privire la modificarea Legii privind organizarea adunarilor publice, modificari postate pe site-ul oficial al institutiei, drept un "afront adus valorilor pe care o societate democratica trebuie sa le promoveze", a declarat vineri presedintele organizatiei studentesti, Daniela Alexe.

Potrivit acesteia, in contextul in care joi Organizatia Natiunilor Unite a sarbatorit Ziua Internationala a Democratiei promovand libera exprimare ca valoare universala, ANOSR considera ca modificarile propuse "au un efect contrar, limitand posibilitatea de manifestare publica a cetatenilor".

Reprezentantii ANOSR sustin ca proiectul elimina articolul din vechea forma care sustine faptul ca libertatea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege

Totodata ANOSR considera ca noul proiect inlocuieste termenul de `declarare` a adunarilor publice cu cel de `aprobare`, fapt ce "elimina practic statutul de drept al acestei forme de exprimare publica".

De asemenea, sustin studentii, proiectul propus "interzice organizarea adunarilor publice in imediata apropiere a (...) obiectivelor militare sau a celor asigurate cu paza militara, categorie in care se incadreaza Guvernul, Parlamentul, ministerele si alte institutii ale statului".

"ANOSR considera ca aceasta modificare poate reprezenta o masura de cenzura a cetatenilor de a-si exprima nemultumirile fata de activitatea acestor institutii. ANOSR considera ca aceasta modificare genereaza o abordare subiectiva fata de manifestatiile organizate si poate genera abuzuri din partea institutiilor statului.

Introducerea obligativitatii de a anunta institutiile statutului cu 5 zile inainte de desfasurarea acestora, fata de 3 zile, cum era stipulat in fosta lege, blocheaza practic o reactie prompta a cetatenilor la subiecte de interes pentru ei", a afirmat Alexe.

Liderul ANOSR este de parere ca legea nu ar trebui sa aiba rolul de a proteja imaginea institutiilor sau a persoanelor publice, ci "de a proteja drepturile cetatenilor" si sa preintampine "controlul excesiv din partea statului".

Agerpres

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

Thursday, 28 November 2024

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

Thursday, 28 November 2024

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

Thursday, 28 November 2024

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...