Ministerul Educatiei a transmis, miercuri, ca nu pregateste o masura prin care sa le impuna absolventilor beneficiari de locuri bugetate sa lucreze in Romania o perioada egala cu cea a studiilor superioare subventionate de stat.
Presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, Marius Deaconu, a declarat la RFI Romania ca a fost solicitat un raspuns oficial de la Ministerul Educatiei, dupa ce insusi Liviu Pop a anuntat ca ia in considerare o sugestie mai veche a Academiei Romane, conform careia studentii de pe locurile subventionate de stat sa fie obligati sa lucreze un numar corespunzator de ani in tara, dupa absolvire, sau daca nu, sa plateasca studiile, relateaza ziare.com.
Marius Deaconu a primit asigurari de la Ministerul Educatiei ca acest lucru nu se va intampla, ca afirmatia ministrului a fost facuta doar ca "raspuns la o interpelare parlamentara".
Academia Romana a starnit numeroase opinii negative in luna februarie, cand a venit in premiera cu aceasta initiativa, opozantii reamintind ca Romania este membra a Uniunii Europene si circulatia fortei de munca pe piata libera nu poate fi ingradita.
Potrivit lui Marius Deaconu, o astfel de initiativa ar fi "total neinspirata", chiar "medievala", ceva "asemanator practicii legarii taranilor de glie". In unele tari, insa, asa cum e Ungaria, ea e o realitate.
Subiectul a reaparut in spatiul public saptamana trecuta, dupa ce Liviu Dragnea a spus ca multi dintre oamenii de afaceri sunt "nemultumiti ca statul roman a investit ani de zile in niste specializari, in studenti care au devenit medici, ingineri... si dupa ce statul roman a cheltuit, ei pleaca din tara".