Studenţii Academiei de Poliţie declaraţi inapţi medical pot continua studiile fără a primi grad profesional şi fără a fi încadraţi în Ministerul de Interne, potrivit actului normativ pentru completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, promulgat, marţi, de preşedintele Klaus Iohannis.
Intervenţiile legislative vizează crearea cadrului juridic astfel încât studenţii Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" a Ministerului de Interne care sunt declaraţi inapţi pentru continuarea studiilor prin decizie medicală definitivă dispusă de către autorităţile competente, la cerere, să poată opta pentru continuarea programelor de studii de ordine publică şi siguranţă publică, respectiv drept, organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă, fără ca la absolvire să li se acorde gradul profesional şi fără a fi încadraţi în Ministerul de Interne. Totodată, studenţii aflaţi în această situaţie urmează a fi exoneraţi de obligaţia restituirii cheltuielilor efectuate pe timpul desfăşurării programelor de studii.
Potrivit legii în vigoare, absolventului cu diplomă de licenţă al unui program de studii de ordine şi siguranţă publică, respectiv drept, organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" a Ministerului Afacerilor Interne, i se acordă gradul profesional de subinspector de poliţie şi este încadrat ca debutant pe o perioadă de stagiu de 12 luni, scrie AGERPRES.
Actul normativ promulgat marţi prevede că, prin excepţie de la aceste prevederi, studenţii Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" a Ministerului Afacerilor Interne care sunt declaraţi inapţi pentru continuarea studiilor prin decizie medicală definitivă dispusă de către autorităţile competente pot opta pentru continuarea studiilor în aceeaşi instituţie în programul de studii de licenţă de drept, organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă, fără ca, la absolvire, să li se acorde gradul profesional şi fără obligaţia de a fi încadraţi în Ministerul Afacerilor Interne.
Studenţii Academiei de Poliţie aflaţi în situaţia prevăzută de lege sunt exoneraţi de obligaţia restituirii cheltuielilor efectuate pe timpul desfăşurării programelor de studii, asumată prin angajamentele încheiate în condiţiile legii.