Mai rau este ca in judetul Botosani sunt un numar de 450 de copii care sufera de aceasta boala si doar un singur centru de zi, unde ei pot fi tratati, insuficient, insa.
Asa ca unii parintii care au copiii ce sufera de autism, au infiintat Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism Botosani, sperand ca intr-un cadru organizat vor putea ajuta cat mai multi copii din judet. Nu este insa suficient, aceasta asociatie are nevoie si de fonduri, de un sediu, de mai multe elemente care sa-i ajute pe copii.
"Noi ne-am propus, fiind o cerere foarte mare, sa facem aceasta recuperare ca voluntari, pentru ca nu exista fonduri", a precizat Gabriela Ivan, preşedinte Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism Botoşani.
Primul voluntar care a sarit in ajutor este psihologul Simona Cârligeanu, care a precizat ca judetul Botosani este pe primul loc in tara, la numarul de copii ce sufera de autism.
"Acesti copii au nevoie de terapie de 8 ore pe zi. Autismul este pe viata, dar el poate fi ameliorat. Copiii cu probleme pot fi integrati in scoli normale, doar daca beneficiaza de o terapie individuala. Eu am experienta de foarte multi ani, lucrez cu copii cu autism si in momentul de fata cred ca sunt singura in Botosani care face terapia ABA individual. Un singur terapeut nu-si poate permite mai mult de 3 copii. Sunt foarte multi copii din mediul rural, dar parintii nu au nici macar informatia: ce inseamna autism? In Botosani sunt cei mai multi copii cu autism din tara", a declarat Simona Cârligeanu.
“Am vrut sa informam presa şi sa cerem un mic ajutor din partea semenilor noştri, dacă au bunavointa sa ne ajute în sprijinirea acestor copii şi vrem să mergem mai departe pentru că nimeni nu întinde o mână de ajutor", a precizat si Maricica Maftean, vicepresedintele asociatiei.