Străini depistaţi că şedeau ilegal în judeţul Botoşani

În cursul anului 2017, poliţiştii Biroului pentru Imigrări al judeţului Botoşani au asigurat managementul şederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 602 de persoane, dintre care 344 din staţe terţe și 258 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistaţi 18 străini în situaţii ilegale şi emise 14 decizii de returnare. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 53 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 19.000 de lei.

Străini depistaţi că şedeau ilegal în judeţul Botoşani

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări- Biroul pentru Imigrări al judeţului Botoşani au asigurat managementul şederii și rezidenței pe teritoriul României pentru  602 de persoane, dintre care 344 din state terţe, cei mai mulţi din Moldova şi Turcia, și 258 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntegirea familiei, membri de familie ai cetaţenilor români, UE sau SEE, educaţie, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre).

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 9 invitaţii, depuse pentru străini din Liban, Iordania şi China.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 141 permise de şedere dintre care 133 pentru şedere temporară şi 8 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 52 de certificate de înregistrare şi 14 cărţi de rezidenţă permanentă.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 14 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 12 avize de angajare pentru lucrători permanenţi.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă au fost organizate 81 de acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu în urma cărora au fost depistaţi 18 străini in situaţii legale.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea/prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 14 decizii de returnare prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României. Pentru o persoană a fost aplicată măsura de nepermitere a intrării în țară pentru o perioadă de 5 ani.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site ul oficial al instituţiei la adresa www.igi.mai.gov.ro.

De asemenea, invităm solicitanţii să utilizeze aplicaţia on line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducere timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

Comunicat de presă Biroul pentru Imigrări Botoşani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
346

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
367

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
221

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...