Inspectoratul de Stat in Constructii a solicitat efectuarea unei expertize si respectarea unui proiect tehnic, realizat de specialisti in domeniu, motiv pentru care lucrarile de reconstructie a soselei de centura vor necesita o perioada indelungata de timp.
Zilele trecute, colectorul de canalizare avariat a fost inspectat de un conferentiar doctor inginer in cadrul catedrei de Constructii Hidrotehnice a Facultatii de Hidrotehnica din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iasi, care pe baza celor constatate va realiza si documentatia, rezultatul expertizei fiind asteptat saptamana viitoare.
Pana atunci, reprezentantii Nova Apaserv se vor ocupa de lucrarile necesare evitarii blocarii colectorului avariat. Si asta pentru ca surparea terenului si curgerea continua a apei uzate, in afara canalului colector, ar putea pune in pericol siguranta constructiilor din vecinatate. Totodata, adancimea de peste 8 metri a gropii create reprezinta un real pericol pentru viata lucratorilor din echipele de interventie.

Presedintele Consiliului Județean a solicitat conducerii Nova Apaserv să respecte toate cerințele tehnice, chiar dacă se va înregistra o întârziere de câteva săptămâni, iar valoarea lucrărilor va crește. "Nu vrem să se repete o astfel de problemă peste câteva luni", a declarat Mihai Tabuleac.
"Prin urmare, a trebuit să degajăm canalul colector din aval și să asigurăm astfel evacuarea apei, dar și să consolidăm malurile gropii, etapă ce va fi finalizată în această săptămână. Altfel, riscam să repetăm tragediile petrecute în alte județe în cadrul unor lucrări de natură și complexitate similare. Apelăm totodată la înțelegerea celor ce tranziteaza zona și îi asigurăm că se procedează cu maximă responsabilitate, pentru efectuarea lucrărilor conform soluțiilor tehnice prevazute de legislația specifică în vigoare", a explicat Cătălin Fetcu, directorul tehnic al SC Nova Apaserv SA.
Odată cu primirea proiectului tehnic, constructorul la care a apelat operatorul de apă va demara lucrările de refacere a canalului colector. Practic, vor trebui reconectate două segmente care au atât niveluri cât și direcții diferite prin realizarea unui cămin de rupere de pantă și schimbare de direcție. Legătura între acestea va trebui făcută după o prealabilă deviere a apei uzate, întrucât aceasta nu poate fi oprită, așa cum permite procedura de intervenție pe conductele de apă potabilă.
Canalul colector de apa menajera, de sub strada Petru Rares, s-a spart in luna decembrie, ducand la surparea asfaltului si formarea unui carter adanc de opt metri. Pana cand strada va deveni din nou functionala, traficul a fost deviat pe Mihail Kogalniceanu sau Nicolae Iorga si Bulevardul Mihai Eminescu.