Autoritatile vecine nu vor ca fermierii sa mai cultive porumb modificat genetic! In aceleasi timp, in Romania, situatia sta exact invers.
Din 1998, cand a fost introdus in categoria plantelor care pot fi cultivate in spatiul UE, porumbul modificat genetic M810 a starnit numeroase controverse. Iar de-a lungul anilor, rand pe rand, tari precum Austria, Ungaria, Grecia, Franta, Luxembourg si Germania l-au interzis.
Porumbul M810 este o varianta a porumbului care contine toxina bacteriala Bt, otravitoare pentru insecte.
Acum, Bulgaria vrea sa interzica si cultivarea acestui tip de porumb si importul de produse agroalimentare si furajere din Argentina, Brazilia, Canada si SUA, potrivit agentiei Novinite.
Si asta in timp ce, in urma cu doar o saptamana, Valeriu Tabara, ministrul roman al Agriculturii, spunea ca va sustine la Bruxelles introducerea biotehnologiilor in agricultura, precum si admiterea procentului de 0,1 la suta OMG si in transporturile de alimente, nu numai in transporturile de furaje, asa cum prevede in prezent proiectul de Regulament de la nivelul UE.
Daca unele tari sunt contra organismele modificate genetic, exista tari precum Portugalia care vor chiar sa creasca suprafetele cultivate cu OMBG. Oficialii europeni ai lasat la latitudinea fiecarui stat decizia de a folosi sau nu astfel de plante.
Suprafata cultivata scade
Chiar daca la nivel european tot mai multe state interzic cultivarea porumbului modificat genetic, la noi, fermierii romani au obtinut, in perioada 2007-2009, o recolta totala de aproximativ 44.000 tone.
Cele mai mari suprafete sunt in judetele Braila, Calarasi si Arad.
Cu toate ca Romania inca mai cultiva porumb modificat, suprafata s-a redus din 2008, cand aveam 79.000 de hectare insamantate, la putin peste 800 de hectare, in prezent. Este vorba despre terenurile cultivate in scop comercial.
Daca vorbim despre intreaga suprafata de porumb modificat genetic cultivata, la nivelul lui 2009, erau insamanatate peste 3.000 de hectare, potrivit celor de la Greenpeace.
Ce spun cei care contesta cultivarea porumbului M810
In ceea ce priveste efectele nocive asupra populatiei, in timp ce sustinatorii organismelor modificate spun ca acest soi de porumb nu influenteaza dezvoltarea normala a organismului, contestatorii cred ca acesta produse deraglari hormonale si chiar cancer.
Un studiu recent realizat de doua universitati din Franta pe soareci a aratat ca au aparut probleme cu ficatul si rinichii dupa ce au fost hraniti cu porumb modificat genetic M810. In schimb, un alt studiu european realizat de Autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor (EFSA) arata ca porumbul M810 nu prezinta un pericol pentru sanatate sau pentru mediu.
Porumbul modificat se gaseste in hrana animalelor, si apoi indirect in farfuria noastra. De asemenea, exista multi care spun ca poate fi consumat si de oameni.
incont.ro
Bulgaria interzice porumbul modificat genetic! In schimb, Romania ia avant!
Stiri Botosani Thursday, 3 February 2011 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Ești gata să îți crești afacerea și să îți extinzi rețeaua de contacte? Atunci nu rata cel mai important eveniment de networking din Botoșani! (video invitat)
astăzi, 11:18
Alina Cristina Sava, CEO BIZZ CLUB Botoșani și Cosmin Sava, coach, trainer & speaker te invită la un eveniment unic de networking, dezvoltare personală și antreprenorială! 9 Noiembrie, Casa...
Părintele plecat în veșnicie la doar 37 de ani. ”Este de foarte mare trebuință să ne rugăm unii pentru alții!” (Foto)
astăzi, 11:17
Miercuri, 30 octombrie, părintele Andrei Berbeci de la Parohia Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, a trecut în veșnicie la vârsta de 37 de ani. El a păstorit Parohia &...
Aproape 200 de șoferi opriți în trafic, ce legi incalcă majoritatea botoșănenilor la volan! (Foto, Video)
astăzi, 11:05
La data de ,30 octombrie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Botoșani, împreună cu cei ai subunităților de profil au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea acc...