Sfintii Petru şi Pavel au fost încununaţi cu cununa martiriului în aceeaşi zi, 29 iunie, anul 67. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, fiindcă au fost "căpetenii apostolilor" şi "lumii învăţători", contribuind, prin râvna lor, la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii.
E greu a tălmăci în grai omenesc vrednicia lor deosebită. Faptele lor minunate covârşesc mintea, iar învăţăturile lor, precum şi inspiratele interpretări ale slovei revelate, întrec la număr nisipul mării şi stelele cerului.
Când Biserica a luat hotărârea de a-i pomeni în aceeaşi zi, a fost călăuzită de cursul istoric al evenimentelor. Dar în afară de coincidenţa zilei martiriului, Biserica a mai avut în vedere faptul că pe cât de mare este Petru, tot pe atât de mare este şi "Apostolul neamurilor", cel ce s-a convertit pe drumul Damascului.
Pe drept li s-au atribuit amândurora calificativele: "raze ale Soarelui celui înţelegător", "prietenii lui Hristos", "luminătorii celor din întuneric", "temelii neclintite ale Dumnezeieştilor învăţături", "căpetenii învăţăceilor". Sfântul Apostol Petru a fost pescar şi se numea Simon. Împreună cu fratele său Andrei îşi câştigau cele de lipsă pentru trai, pescuind în apele lacului Ghenizaret.
Aceasta până când auziră glasul de chemare al Mântuitorului: "Veniţi după Mine şi vă voi face pe voi pescari de oameni"(Matei 4,19). Sf. Apostol Pavel, înainte de convertire se chema Saul ("cel dorit") şi era iudeu de origine din oraşul Tars, capitala provinciei Cicilia.
În zelul lui anticreştin, a cerut învoire de la sinedriu, ca să se ducă la Damasc, spre a-i prinde pe creştini şi a-i aduce la Ierusalim, unde să fie judecaţi şi condamnaţi la moarte. Pe drum însă, a fost convertit, în chip minunat, la credinţa cea nouă.
O lumină puternică l-a învăluit şi i-a luat vederea; el a căzut cu faţa la pământ, apoi a auzit un glas care i-a grăit: "Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?". Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost la aceeaşi înălţime religioasă şi morală, neavând alt scop al vieţii şi activităţii lor, decât a mărturisi pe Hristos, a vesti cuvântul Lui, a fi de folos oamenilor şi a-şi împăca cugetul lor (Faptele Apostolilor 24, 16).
Peste 260.000 de romani isi aniverseaza onomastica de Sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, anunta MAI. Conform statisticilor existente la nivel national, din cele 262.859 de persoane care poarta nume sau derivate ale numelui Sfintilor Petru si Pavel, majoritatea sunt barbati (225.092), reiese dintr-un comunicat MAI.
Majoritatea sarbatoritilor poarta numele de Petru sau Petre. Lor li se adauga cei care se numesc Pavel si Petrica. Mai putini sunt cei care poarta numele Paval, Petre-Pavel, Patrut, Pavalut. Motiv de sarbatoare este si pentru romanul cu numele Pavlov.
Dintre femeile care poarta nume amintind de apostolii praznuiti in acesta zi, cele mai multe sunt Paulina, Petronela si Petruta. Alaturi de acestea vor petrece si cele care raspund la numele Petrita, Pavelina, Patra, Pauliana.
Stiri Botosani ureaza LA MULTI ANI tuturor celor care isi cinstesc numele de ziua Sfintilor Petru si Pavel!
Stiri Botosani ureaza LA MULTI ANI tuturor celor care isi cinstesc numele de ziua Sfintilor Petru si Pavel!
Stiri Botosani Monday, 29 June 2009 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Aproape 2000 de locuri scoase la concurs la școlile de poliție din MAI: Condiții și criterii necesare!
astăzi, 19:16
Numărul locurilor scoase la concurs: Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina -1340 locuri; Școala de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” Cluj-...
Acțiune a polițiștilor din Botoșani în zone aglomerate și în trafic: Zeci de controale și sancțiuni aplicate!
astăzi, 18:30
Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 18:00-24:00, fiind vizate locurile în care se formează aglomerări de persoane și cele din proximitatea localurilor publice, pri...
Zeci de meșteri populari și artiști din Botoșani și din țară, prezenți la Târgul Mărțișorului!
astăzi, 17:45
În cadrul târgului sunt prezenți peste 40 de meșteri populari și artizani din Botoșani, Suceava și Maramureș, după cum urmează: Bujoreanu Simona Ștefania - Botoșani; Vieriu&nb...