Stii sa speli rufele sanatos?

Poti sa fii o profesionista la sortarea rufelor sau la scoaterea celor mai tari pete, insa cateva greseli de spalare te pot umple de microbi, iti pot provoca alergii, iritatii sau chiar cancer.

Pentru sanatatea familiei tale, adopta aceste obiceiuri la urmatorul ciclu de spalare!

Goleste masina de spalat imediat


De ce? Pentru a te proteja de microbi!

Bacteriile se dezvolta in medii umede, asadar e recomandat sa scoti hainele din masina de spalat in maximum 30 minute dupa terminarea ciclului; daca le lasi o ora, spala-le din nou. In zilele noastre, multi dintre noi incercam sa reducem din consumul de energie si din cheltuieli prin spalarea cu apa mai rece. Ceea ce putini dintre noi stim e ca bacteriile supravietuiesc in apa de 40 o C. Cercetatorii au descoperit ca 25% din masinile de spalat din gospodarii contin bacterii fecale. In afara acestora, s-a mai detectat si bacteria E. Coli, periculoasa pentru sistemul nostru digestiv.

Desi apa fiarta este sfanta in ceea ce priveste uciderea bacteriilor, cea rece este mai economicoasa si mai prietenoasa cu mediul. Pentru a-ti proteja familia, nu incarca prea tare masina de spalat, ca detergentul sa poata penetra in tesaturi si spala-te pe maini dupa ce ai scos rufele din masina de spalat ca sa nu imprastii microbi periculosi. Caldura fierului de calcat sau a uscatorului va ucide restul de germeni.

Spala lenjeria intima singura


De ce? Pentru a te proteja de microbi!


 Deloc surprinzator, sursa principala de bacterii fecale din masina de spalat este lenjeria intima. Ar fi mai bine sa speli separat de celelelate rufe lenjeria intima, cu apa fiarta si inalbitor. O data pe saptamana, fa un ciclu de spalare fara rufe, cu masina goala, doar cu o masura de inalbitor, pentru a distruge bacteriile din cuva masinii.

Spala lenjeriile de pat in apa fierbinte


De ce? Pentru a reduce alergenii!

 Stiu ca nu-ti place sa auzi asta, insa cearsafurile si fetele de perna gazduiesc milioane de acarieni care se infrupta din pielea ta in timp ce dormi. Acarienii reprezinta cea mai comuna cauza de alergie. Acesti gandacei invizibili traiesc si in haine si covoare, insa in lenjeriile de pat au concentratie maxima. Pentru a scapa de acarieni, spala saptamanal lenjeriile de pat in apa fierbinte (la minimum 50 o C).

Aeriseste masina de spalat

De ce? Pentru a reduce alergenii!

 Sporii de mucegai sunt prezenti in aer, iar atunci cand gasesc o suprafata umeda (ca, de exemplu, interiorul masinii de spalat), se stabilesc acolo si se inmultesc. Expunerea la mucegaiuri determina congestie, mancarimi oculare si secretii nazale; daca esti astmatica sau alergica, mucegaiurile iti pot determina un atac.

Pentru a preveni dezvoltarea mucegaiurilor in cuva masinii de spalat si transferarea lor pe haine, lasa hubloul masinii deschis, pentru ca aerul sa poata intra si sa usuce peretii. Ai mare grija si cu garnitura aceea mare din cauciuc, de langa hublou, care retina apa printre riduri si este extrem de expusa la mucegaiuri.

Alege detergenti neparfumati

De ce? Pentru a preveni iritatiile!


 Tuturor ne plac hainele care miros a flori sau a ploaie, insa aceste parfumuri sunt obtinute printr-un amestec de multe chimicale, care au obiceiul sa irite pielea, sau chiar mai rau, sa provoace cancer. Expunerea la acesti detergenti poate provoca migrene si atacuri astmatice. De aceea este mai bine sa alegi detergenti si sapunuri fara parfumuri si coloranti.

ele.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Wednesday, 27 November 2024

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșt...

Locuință dintr-o localitate din Botoșani, cuprinsă de flăcări: Proprietarul a suferit arsuri!

Wednesday, 27 November 2024

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale ...

Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”

Wednesday, 27 November 2024

„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...