Ştii să îţi alegi avocatul potrivit? Ce riscăm atunci când ne punem viaţa în mâna unui străin

BotoÅŸani. Nu este zi lăsată de la Dumnezeu în care holul Judecătoriei să nu se umple de oameni de vârste diferite, cu probleme diferite, veniÅ£i să-ÅŸi caute dreptatea. Dreptatea lor! Cei mai tineri au de rezolvat divorÅ£uri, pentru că nu au reuÅŸit să se înÅ£eleagă la mediatori, cei mai vârstnici luptă pentru terenuri, proprietăţi, curÅ£i, anexe gospodăreÅŸti.

Unii varsă lacrimi amare pentru că nu reuÅŸesc să convingă judecătorii că ei sunt deÅ£inătorii adevărului, alÅ£ii speră ca minciuna pe care au spus-o la instanţă să nu fie depistată ÅŸi să ajungă să înfunde puÅŸcăria cine-ÅŸtie-pentru-ce sau pentru cine.

Majoritatea justiÅ£iabililor îÅŸi caută avocatul pe internet, cere referinÅ£e, mai întreabă pe unul, pe altul, vine la instanţă, analizează tabelul cu avocaÅ£i ÅŸi ce competenÅ£e are fiecare, să nu se trezească cu vreo "nefăcută".

AlÅ£ii vin cu numele avocatului pe care trebuie să-l caute scris pe o hârtiuţă de o cumătră, o vecină, o cunoÅŸtinţă care, la rândul ei, a avut de-a face cu "doamna oarbă cu balanţă" ÅŸi aÅŸa a aflat care-i bun, care-i mai luptător. ÎÅŸi pregătesc bănuÅ£ii cu mare grijă, fac economii, strâng cureaua ÅŸi asta pentru că tarifele pornesc de la minimum 500 de lei, cel mai "ieftin" proces, ÅŸi ajung ÅŸi la câteva mii de lei, depinzând de miza procesului ÅŸi dacă e vorba de agenÅ£i economici.

Cert este că ÅŸi unii ÅŸi alÅ£ii îÅŸi "angajează" avocaÅ£i, de teamă că singuri nu se vor putea reprezenta aÅŸa cum trebuie ÅŸi ar putea pierde. Apoi încep regretele. Åži asta pentru că au impresia că îÅŸi plătesc degeaba avocatul, că nu se implică trup ÅŸi suflet în cazul lor, că nu le citesc dosarele ÅŸi aÅŸa mai departe.

Cine are dreptul să profeseze avocatura

AvocaÅ£ii sunt foarte diferiÅ£i, ca pregătire, ca experienţă, ca specializare, ca modalitate de abordare a cazurilor, dar ÅŸi ca tipologie umană. De aceea este bine să ÅŸtim foarte bine ceea ce dorim prin demersul nostru juridic, dacă ne aflăm în faÅ£a profesionistului dorit ÅŸi cât de compatibil este cu cazul.

Înainte de a vedea care ar fi aceste aspecte, trebuie înÅ£elese ÅŸi reÅ£inute niÅŸte repere esenÅ£iale. Calitatea de avocat o pot avea doar persoanele înscrise în tabloul baroului din care fac parte. De aceea, se impune necesitatea de a verifica avocatul ales în Tabloul avocaÅ£ilor pentru a ne convinge că, pe de o parte, persoana aleasă este cu adevărat de profesie avocat.

Pentru a ajunge la această profesie, absolventul de Drept trebuie să parcurgă perioada de stagiatură ÅŸi apoi să fie admis în Barou în urma unui examen. În acest an, toÅ£i candidaÅ£ii botoşăneni au fost respinÅŸi.


Poveştile nedreptăţiţilor

Tanti Anica a venit ÅŸi săptămâna trecută la oraÅŸ ÅŸi deÅŸi se miÅŸcă greoi, ajutată de cârjă, nu renunţă cu una cu două la ceea ce ea consideră că e drept ÅŸi corect.

"Copiii din prima căsătorie a soÅ£ului meu, care a murit, au vrut să facă gard între casa mea ÅŸi casa lor. Nu am avut nimic contra, am zis că dacă aÅŸa vor ei, să facă cum vor. Au tras gardul în larg în partea lor, iar pe mine m-au lăsat cu o bucăţică de loc acolo. Nici o căruţă nu intră în bucata mea de curte, iar dacă vreau să-mi iau lemne nu am cum să le duc în magazie. Am dat bani la avocat, am avut un termen ÅŸi mi-a spus domnul să mai vin la BotoÅŸani. Da' uite că nu are timp de mine ÅŸi am venit ÅŸi acu' o săptămână ÅŸi tot stau ÅŸi aÅŸtept să mă întâlnesc cu el", îÅŸi varsă amarul bătrânica.

Un domn este nemulÅ£umit de sistemul judiciar în general, de modul cum se face dreptate în particular. PovesteÅŸte că a ajuns în situaÅ£ia ingrată de a lupta împotriva propriului frate pentru o moÅŸtenire. A durat mult până s-a înregistrat procesul, a durat mult până s-a dat prima sentinţă. A făcut apel ÅŸi acum urmează primul termen.

Nu a fost mulÅ£umit de cât a câÅŸtigat pentru că, spune el, ÅŸi-a îngrijit părinÅ£ii în timp ce fratele era departe iar moÅŸtenirea tot în două s-a împărÅ£it.

"Bani, bani, bani. Dai bani ÅŸi avocatului, dai bani ÅŸi expertului, dai bani peste tot ÅŸi tot cu nimic nu te alegi. M-a deranjat abordarea avocatului, nici nu a folosit toate probele pe care i le-am pus la dispoziÅ£ie pentru că i-am dat chitanÅ£e, facturi, trimiteri la medici. A făcut fâl-fâl cu ele, nu a fost deloc convingător", susÅ£ine el.

Nemulţumiţi de avocaţi sau de judecători sunt chiar şi unii avocaţi.

"Orice pădure are uscăturile ei, iar realitatea asta există ÅŸi între noi, avocaÅ£ii. Avem colegi care, fiind foarte ocupaÅ£i cu alergatul de la un proces la altul, întârzie mult procedurile ÅŸi judecata. AlÅ£ii sunt foarte agresivi, răi de gură, nu dau doi bani pe noi, colegii lor, se trag de ÅŸireturi cu judecătorii, nu au nicio problemă. Åži nu, nu le putem face plângere la Barou, pentru că acolo sunt tot colegi de-ai noÅŸtri care formează comisia de disciplină ÅŸi parcă Å£i-e ÅŸi jenă să te duci să te plângi de atitudinea unui coleg. Cunosc avocaÅ£i care refuză să intre în sală cât înăuntru se află un anume coleg sau colegă. Nu putem decât să închidem ochii ÅŸi să ne vedem de treabă, încercând să-i evităm, pe cât posibil, pe cei ce nu ne plac", declară unul dintre ei, sub protecÅ£ia anonimatului.

Că există unele probleme, o admit până ÅŸi reprezentanÅ£ii Baroului BotoÅŸani, însă este de remarcat faptul că nimeni nu-ÅŸi asumă o critică la adresa unui confrate. Avocatul Simona Bosovici, reprezentantul Baroului BotoÅŸani, susÅ£ine că singurele cazuri de "indisciplină" analizate au avut ca subiect restituirea unor onorarii. 

"Cel puÅ£in în ultima perioadă nu am avut reclamaÅ£ii la adresa colegilor noÅŸtri, iar cererile de restituire s-au soluÅ£ionat rapid. Că se plâng unii clienÅ£i de prestaÅ£ia avocaÅ£ilor... În contractele de asistenţă judiciară se arată că avocatul acordă asistenţă judiciară, nu există angajament faţă de client că va câÅŸtiga un proces pentru că nu depinde exclusiv de prestaÅ£ia avocatului. Până la urmă, toÅ£i sperăm în dreapta judecată", declară av. Simona Bosovici.

Teoretic, un avocat poate fi sancţionat

Activitatea avocaÅ£ilor nu poate fi incriminată, în sensul pretinselor infracÅ£iuni de abuz în serviciu ÅŸi neglijenţă în serviciu, întrucât legea a prevăzut pentru existenÅ£a acestora un subiect activ calificat, care trebuie să fie funcÅ£ionar public, calitate pe care avocaÅ£ii nu o au, astfel că nu pot fi eventuali făptuitori ai acestei categorii de infracÅ£iuni.

NemulÅ£umirile oricărei persoane referitoare la prestaÅ£ia avocaÅ£ilor pot fi invocate în condiÅ£iile Legii nr. 51/1995, la baroul din care aceÅŸtia fac parte.

De exemplu, articolul 38 din Legea 51 privind organizarea ÅŸi exercitarea profesiei de avocat, arată că avocatul este dator sa studieze temeinic cauzele care i-au fost încredinÅ£ate, angajate sau din oficiu, să se prezinte la fiecare termen la instanÅ£ele de judecată sau la organele de urmărire penală ori la alte instituÅ£ii, conform mandatului încredinÅ£at, să manifeste conÅŸtiinciozitate ÅŸi probitate profesională, să pledeze cu demnitate faţă de judecători ÅŸi de părÅ£ile din proces, să depună concluzii scrise sau note de ÅŸedinţă ori de câte ori natura sau dificultatea cauzei cere aceasta sau instanÅ£a de judecată dispune.

Problema este că e foarte greu de dovedit că avocatul nu ÅŸi-a făcut treaba pentru care a fost angajat ÅŸi că a respectat legea, cu obligaÅ£iile sale. De exemplu, dacă furnizăm mai multe probe avocatului pentru a fi prezentate la instanţă ÅŸi remarcăm că acest lucru nu s-a întâmplat, avem o mică posibilitate de a le aduce totuÅŸi la cunoÅŸtinÅ£a judecătorului, atunci când, în calitate de pârât sau reclamant, avem dreptul la cuvânt.

Mai mult, tot în legea ce guvernează avocatura, se arată că avocatul nu poate asista sau reprezenta părÅ£i cu interese contrare în aceeaÅŸi cauză sau în cauze conexe ÅŸi nu poate pleda împotriva părÅ£ii care l-a consultat mai înainte în legătură cu aspectele litigioase concrete ale pricinii.

Altfel spus, dacă am solicitat consultanţa unui avocat căruia i-am povestit amănunte din speţa noastră, el nu are voie să reprezinte partea adversă, folosind astfel informaţiile pe care i le-am furnizat.

În tot cazul, indiferent că într-un proces suntem câÅŸtigători sau perdanÅ£i, trebuie să fim conÅŸtienÅ£i că urmează un apel sau un recurs.

 

 

Spune-ne opinia ta