Se apropie ziua de 9 martie, în care gospodinele coc mucenici, delicioase bucăți de aluat răsucit în formă de 8, unse din belșug cu miere și presărate cu nucă măcinată.
Pentru 20-24 de bucăți:
-1 kg de făină
-600 ml apă
-100 g zahăr
-arome: coajă de lămâie, portocală, vanilie
-100 g ulei
-2 pliculețe de drojdie uscată sau 25 g de drojdie proaspătă
Făină se cerne de două ori înainte și pentru a elimina corpurile străine, dar mai ales pentru aerisirea făinii. Drojdia se amestecă într-un castronel cu o linguriță de apă călduță și 1 lingură de făină și apoi se lasă deoparte să crească.
Peste făină se adaugă zahărul, vanilia, coaja de lămâie și portocală, sarea, maiaua crescută și 600 ml de apă călduță. Se amestecă totul și apoi se adaugă uleiul, câte puțin, frământând ușor. Se frământă până când se termină uleiul. Dacă mai este nevoie, se mai poate adaugă puțină apă călduță, cât să fie un aluat potrivit de moale.
Cuptorul se încălzește foarte puțin, doar cât să fie călduț înăuntru, apoi se stinge. Se bagă ligheanul cu aluat în cuptor, să stea la cald și se închide ușa cuptorului. În felul acesta, aluatul va crește foarte bine, va fi ferit de curent.
După 30-40 de minute, verificați aluatul. Rupeți aluatul în 20-24 de bucăți egale și apoi, ungeți masa cu ulei și presărați și cu puțină făină și întindeți fitile, le uniți, apoi formați cifra 8. Se pot face simplu, dintr-un singur șnur, sau împletiți, din șnur dublu.
Se așază în tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă 20-30 de minute să crească.
Se ung cu miere amestecată cu apă sau cu sirop de zahăr și se coc la foc potrivit cam 25 de minute.
Se ung deasupra cu miere sau sirop din zahăr (1 cană zahăr+100 ml apă+ arome și se fierb) și se presară cu nucă (alune,migdale) prăjită și măcinată. (poftă-bună.com)