Statutul poliţistului, modificat în Cameră!

Camera Deputaţilor a adoptat marţi cu 172 de voturi pentru, 130 contra şi nicio abţinere un proiect de modificare a Statutului poliţistului prin care ministrul de Interne poate stabili prin ordin procedura şi cazurile de modificare sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţiştilor.

Proiectul a fost iniţiat de către deputaţi atât din partea arcului guvernamental, cât şi din cea a opoziţiei, însă aceasta din urmă a reclamat, în cursul dezbaterilor din plen, faptul că puterea şi-a însuşit într-o şedinţă de luni amendamente din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor astfel încât raportul înlocuitor al comisiei de apărare conţine prevederi ce facilitează concedierile în rândul poliţiştilor.

"Ceea ce se încearcă este ca, pe sub uşă, să se întoarcă votul de săptămâna trecută de o manieră inadmisibilă pentru comisia de apărare şi pentru oamenii care lucrează în sistemul de ordine publică", a spus deputatul PNL Victor Paul Dobre. Liberalii şi social-democraţii au reclamat forma în care a fost adoptat articolul 6 de către comisie: "Procedura şi cazurile de modificare sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului se stabilesc prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor".

Viceliderul grupului PSD, Aura Vasile a spus că articolul îi conferă ministrului puteri de dictator în ceea ce priveşte păstrarea sau concedierea poliţiştilor.

"Ministerul dispunea de acea comisie de disciplină care, înainte de a fi dat un om afară, îl judeca mai întâi şi, la propunerea comisiei, se făcea un raport către ministru. Acum ministrul devine dictator, poate să aibă putere faţă de orice angajat al MAI", a spus Vasile, cerând apoi retrimiterea la comisie a proiectului. Cererea sa a căzut la votul plenului. Social-democrata a reclamat şi articolul 4 care schimbe regimul acordării calificativelor pentru poliţişti.

Cele două articole despre care opoziţia spune că sunt un subterfugiu pentru concedieri intră însă în vigoare de la 1 ianuarie 2012, în timp ce restul legii intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Opoziţia a cerut explicaţii de la reprezentantul Ministerului de Interne privind motivele introducerii acestui articol, însă acesta a negat faptul că ar avea vreo legătură cu preconizatele disponibilizări din rândul poliţiştilor. Explicaţiile nu l-au mulţumit pe Dobre. "Modificarea este legată de concediere, ca să fiu foarte clar. Cele două articole erau şi în legea de săptămâna trecută pe care am respins-o, respectiv se dă posibilitatea ca cei care sunt restructuraţi să fie disponibilizaţi abuziv şi să nu se bucure de drepturile pe care statutul lor le prevede printr-un articol introdus pe sub uşă într-o lege iniţiată de colegi de-ai noştri. Este un lucru inacceptabil", a spus deputatul PNL.

Un alt liberal, George Scutaru a anunţat că îşi retrage semnătura de pe proiectul de lege deoarece modificările ulterioare au denaturat intenţia iniţiatorilor. "Spiritul proiectului de lege este viciat de amendamentele depuse de Ministerul de Interne, nu vreau ca numele meu să fie asociat cu o porcărie prin care se urmăreşte concedierea rapidă a poliţiştilor", a spus liberalul. Gestul său a fost urmat de toţi iniţiatorii care provin din partidele de opoziţie.

Înainte de votul pe această lege, Victor Paul Dobre a mai încercat o dată să-şi convingă colegii de la putere asupra riscurilor pe care le-ar comporta adoptarea proiectului. "Amendamentul suspendă prevederi din statutul poliţistului creând astfel condiţii să fie oameni daţi afară fără să aibă posibilitatea reconversiei profesionale, fără să aibă posibilitatea de a primi plăţi compensatorii şi să se dea noi calificative la îndemâna oricărui şef. Acest articol va crea probleme, mii de procese care vor pierdute. Oamenii vor câştiga în justiţie şi noi ne vom alege cu haos în Ministerul de Interne, cu repercusiuni directe asupra siguranţei cetăţeanului", a estimat preşedintele comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor.

 


Realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(A) COMUNICAT DE PRESĂ adresat locuitorilor Comunei Mihai Eminescu

astăzi, 09:12

Primăria Comunei Mihai Eminescu vă aduce la cunoștință programul de ridicare a deșeurilor menajere, prin sistemul „din poartă în poartă”. Programul de lucru, pentru anul 202...

Luca, un copil român în vârstă de 8 ani este „numărul 1 mondial la șah”: “Vreau să devin mai bun în fiecare zi”! (Foto)

astăzi, 09:00

Un copil român, Luca Protopopescu (8 ani), este numărul 1 mondial la șah, anunță cotidianul La Provence. „Luca Protopopescu, in varsta de 8 ani, este un copil obișnuit din Marsil...

Donald Trump, față-n față cu Emmanuel Macron, la Casa Albă: Războiul din Ucraina „s-ar putea încheia în câteva săptămâni”

astăzi, 08:49

Președintele francez Emmanuel Macron s-a aflat luni la Casa Albă pentru discuții cu omologul său american, Donald Trump, discuții în cadrul cărora au fost abordate perspectivele de î...