Statul român te vrea TURNĂTOR. Îţi dă BANI dacă denunţi firma la care lucrezi

Propunere şoc de la Consiliul Concurenţei: angajaţii care aduc dovezi că firmele la care lucrează încalcă legislaţia din domeniul concurenţei ar putea primi drept recompensă o parte din amenzile pe care le plăteşte compania, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.

"O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenţei este această practică ce am văzut că funcţionează foarte bine în Ungaria. Salariaţii care vin şi arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancţiuni", a declarat Chiriţoiu pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, în România, până acum, nu a existat vreo investigaţie care să se finalizeze cu ajutorul angajaţilor, însă există o investigaţie în curs de derulare unde angajaţii companiei au adus dovezi de încălcare a legii.

"Cam asta mi-aş dori să fac, dar vom merge încet cu această procedură, întrucât, pentru o ţară cu trecutul României, o astfel de practică poate părea ciudată", a mai spus Chiriţoiu.

El a arătat că modificările la Legea Concurenţei ar putea fi posibile de la începutul anului viitor.

Chiriţoiu a mai declarat că firmele care recunosc că au încălcat legislaţia din domeniu concurenţei ar putea fi scutite de o parte din amendă, dacă va fi modificată Legea Concurenţei.

"Vrem să modificăm Legea Concurenţei, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere de până la 30% din amendă. Vrem să facem în aşa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigaţiei, când de regulă firmele află ce amendă primesc", a spus Chiriţoiu.

El a explicat că această metodă va fi folosită de firmele care ştiu sigur că există dovezi care le incriminează.

O investigaţie a Consiliului Concurenţei durează, în medie, doi ani.

"Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii şi să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ai la etapa de investigaţie", a adăugat preşedintele Consiliului.

Consiliul Concurenţei a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decât în 2012, potrivit raportului pentru 2013 al instituţiei.

"Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei în 2013 a fost de 86.778.562 lei (19.637.602 euro). Au fost sancţionate 35 de întreprinderi pentru practici anticoncurenţiale, o companie pentru nefurnizarea de informaţii şi o persoană fizică pentru punerea în aplicare a unei concentrări înainte de notificare şi autorizarea sa de Consiliul Concurenţei", se arată în raport.

Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar faţă de anul 2011 se situează la un nivel de 15 ori mai redus.

"Nivelul deosebit de ridicat înregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizării cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifră de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piaţa carburanţilor şi abuzurile de poziţie dominantă ale Orange şi Vodafone", explică oficialii Concurenţei.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani care duce mai departe tradiția familiei: ”Pasiunea a venit de la bunicul meu, un respectat inginer!” (Foto)

astăzi, 09:04

Tânărul provine dintr-o familie de agricultori. Bunicul său a fost inginer agronom, tatăl, chiar dacă este profesor de sport, la bază a fost tehnician veterinar, iar Gabi a studiat Agricult...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (322)

astăzi, 08:31

NICOLAE BRĂDĂŢEANU despre cum a ajuns la epigramă Am să răspund ghidându-mă după volumul tău  „Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra… cărţilor epigr...

Calendar ortodox, 6 octombrie: Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

astăzi, 08:00

Sfântul Apostol Toma, numit şi Geamănul, era din Galileea şi a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Înainte de a fi ucenic al Domnului, fusese pescar. ...