Statul râvneşte la donaţiile de 2% din impozite către ONG-uri

Statul râvneşte la donaţiile de 2% din impozite către ONG-uri

   www.romanialibera.ro

Statul a încercat, zilele trecute, o manevră prin care o mare parte a donaţiilor din 2% din impozit destinate organizaţiilor nonprofit ar fi rămas la stat. În urma lobby-ului ONG-urilor, planul a picat.

După ce a anunţat reduceri ale salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor pentru mame, statul a încercat să pună mâna pe banii donaţi de români ONG-urilor. Legându-se de un detaliu, până acum ignorat, privind modul de completare a declaraţiilor prin care contribuabilii au donat până la 2% din impozitul anual, ANAF a vrut ca o parte din banii destinaţi organizaţiilor nonprofit să rămână la stat. ANAF şi-a făcut publică intenţia abia pe 14 mai, după ce aproape toţi contribuabilii care au vrut să ajute ONG-urile depuseseră deja declaraţiile de donaţie.

Cu doar o zi lucrătoare înainte de expirarea termenului de depunere a declaraţiilor, ANAF a trimis o adresă administraţiilor financiare, cerându-le să verifice dacă formularele "sunt completate prin dactilografiere sau pretipărite", iar datele de identificare ale contribuabilului - completate de mână.

În acest caz, administraţiile erau sfătuite să notifice contribuabilii "în vederea remedierii deficienţelor în completarea declaraţiilor/cererilor, iar în cazul în care nu vor da curs solicitării, acestea vor fi returnate/respinse, după caz". Adică, în cazul în care contribuabilii nu ar fi făcut remedierea, banii ar fi rămas la stat.

În ultimii ani, pentru a simplifica procedura de donaţie a 2% din impozit, ONG-urile au folosit formulare precompletate cu datele lor de identificare. Până acum ANAF nu a avut nimic împotrivă. Vestea că instituţia a vrut să schimbe regulile în timpul jocului a lovit în plin, luni, ONG-urile: în proporţie covârşitor majoritară, acestea au folosit declaraţii precompletate. Multe dintre ele au cerut lămuriri de la Fisc şi au pregătit scrisori publice pentru primul-ministru. Ieri, responsabili ai instituţiei ne-au declarat, sub anonimat, că ONG-urile vor fi iertate şi anul acesta, însă în cursul zilei de luni purtătorul de cuvânt al ANAF, Sabina Zereş, anunţa că nu vor fi acceptate declaraţiile precompletate.

"Probabil statul face asta din cauza crizei"

În cazul în care declaraţiile precompletate ar fi fost respinse, ONG-urile ar fi pierdut aproape toate donaţiile. De exemplu, Salvaţi Copiii ar fi pierdut peste 90% din donaţii. "Cu 136.000 euro pe care i-am colectat anul trecut din redirecţionarea acestor 2%, Salvaţi Copiii a asigurat şcolarizarea a 500 de copii, ceea ce statul a demonstrat că nu poate face. Acum, dacă banii aceştia ar rămâne la bugetul public, statul ar putea priva 500 de copii de şansa la educaţie", explică George Roman, director Programe Salvaţi Copiii România.

Alt ONG care are pe site formulare precompletate este Greenpeace. "Probabil statul face asta din cauza crizei. Nu este normal să anunţe lucrul ăsta după expunerea termenului", ne-a declarat Crisanta Lungu, director executiv Greenpeace România. (Articol complet in Romania Libera)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în Educația botoșăneană: ”Cuvintele sunt de prisos acum, în fața unei astfel de vești…” (Foto)

astăzi, 10:35
86

Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunță dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carier...

Lecția de viață a afaceriștilor cu magazin în Botoșani: ”Frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca noi să putem face o facultate!”

astăzi, 10:11
80

Firma Dedeman a fost ridicată de doi frați, Dragoș și Adrian Pavăl, născuți într-un sătuc din județul Suceava. Dragoș, cel mai mare dintre frați, a fost îndemnat să meargă la ...

Elev din Botoșani, Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice!

astăzi, 09:09
111

S-au calificat 302 elevi din 36 de județe ale țării.Printre participanți au fost și elevi din Botoșani care au reușit performanțe remarcabile.Astfel, Yanis-Andrei Cazaciuc, elev în c...