Statul plăteşte sute de revoluţionari turnători

Statul plăteşte sute de revoluţionari turnători
Dosarele de la CNSAS scot la lumină modul în care anumite personaje şi-au turnat familia, colegii, rudele şi au spionat în favoarea regimului comunist, iar după 1989 au beneficiat de avantajele oferite de statutul de revoluţionar cu patalama.

Ziarul Puterea prezintă în exclusivitate "promoţia 2009", deconspirată de CNSAS, care cuprinde peste o sută de revoluţionari ce au fost trimişi în faţa instanţei pentru a se stabili calitatea de colaborator sau lucrător al Securităţii.

După Revoluţie am asistat la un adevărat sport naţional în ceea ce priveşte eliberarea certificatelor de revoluţionar, aducând o mulţime de avantaje celor care au ştiut cum să pună mâna pe un astfel de document. Fie că au fost sau nu în mijlocul evenimentelor fierbinţi din 1989, peste 20.000 de personaje au  beneficiat de pe urma acestor certificate. Cifra a atins un record la un moment dat, fiind înregistrate peste 30.000 de nume. Politicienii s-au dedat şi ei la borcanul cu miere. Fostul şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Emilian Cutean, condamnat între timp la închisoare pentru diferite nereguli, a recunoscut că mai mulţi parlamentari i-au solicitat să le facă rost de certificat de revoluţionar.

Liviu Andronic, pe Lista rusinii locale, acuzat de CNSAS ca ar fi colaborat cu fosta Securitate

Sute de milioane de euro acordate de stat

Pentru că au obţinut un certificat de revoluţionar, mulţi dintre cei care au probleme la dosar au beneficiat timp de douăzeci de ani de avantajele oferite prin lege. Au avut parte de sporuri speciale la salariu, prioritate în asigurarea unei locuinţe din fondul disponibil de locuinţe sociale, chirie la nivel minim prevăzut de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat, dreptul de a-şi cumpăra sau închiria cu prioritate - fără licitaţie - din fondul de stat un spaţiu comercial sau de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp, acces gratuit al copiilor la creşe şi grădiniţe, au putut primi o subvenţie de stat egală cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 de euro, contractat pentru cumpărarea unei locuinţe. Conform legii, au beneficiat de atribuirea, în limita posibilităţilor, în proprietate şi cu clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a unei suprafeţe de 10.000 mp de teren extravilan şi 500 mp de teren intravilan pentru locuinţă. Alte facilităţi au fost să li se dea în proprietate - fără plată - a unui loc de veci, acces gratuit la medicamente, transport gratuit pe calea ferată - 12 călătorii la clasa I, pensionarea cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard, scutirea de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune pentru cei cu venituri lunare mai mici decât salariul mediu brut.

Revoluţia - "Promoţia 2009"
CNSAS a stabilit să trimită peste o sută de revoluţionari în faţa instanţei, pentru a li se stabilit calitatea de lucrător sau colaborator al fostei Securităţi.

VEZI AICI LISTA COMPLETA A "PROMOTIEI 2009" 

Parlamentarii şi "borcanul cu miere"

În acest moment, în Parlament sunt 23 de aleşi care au beneficiat de avantajele oferite de statutul de revoluţionar. Lista îi cuprinde pe: Radu Berceanu, Vasile Blaga, Radu Stroe, Eugen Nicolicea, Toni Greblă, Ion Vasile, Gheorghe Marcu, Sergiu Nicolăescu, Iosif Secăşean, Verestoy Attila, Cătălin Voicu, Nicolae Păun, Vasile Nistor, Firczak Gheorghe, Mircovici Niculae, Movilă Petru, Niţu Adrian Honorel, Socaciu Victor, Croitoru Cătălin, Iorguş Zanfir, Ştefan Viorel, Vasile Aurelia şi Vîlcu Samoil.
 

SURSA: Puterea

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
24

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
76

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
121

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...