Statul iti acorda pana la 20.000 de lei ca sa-ti cumperi masina electrica. In ce conditii ii vei putea obtine?

Persoanele care vor sa-si cumpere masini pur electrice sau electrice hibride pot primi de la stat un ecotichet in valoare de pana la 20.000 de lei, conform legislatiei aplicabile in prezent. Pana acum, cetatenii puteau obtine cel mult 12.000 de lei in acest scop, insa Guvernul a modificat recent valoarea ecotichetului. Astfel, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a initiat un proiect de act normativ pentru a stabili noile reguli in baza carora se vor putea obtine banii pentru achizitionarea masinilor nepoluante si eficiente energetic.

Statul incurajeaza cetatenii sa foloseasca vehicule nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic prin acordarea unui ecotichet la cumpararea masinilor pur electrice si electrice hibride, dupa cum prevede Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013.

"In vederea stimularii achizitionarii de vehicule nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride, apartinand categoriilor de folosinta M1 si N1, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, beneficiaza de un tichet, pentru fiecare autovehicul achizitionat, denumit in continuare ecotichet", dispune actul normativ.

Potrivit modificarilor operate saptamana trecuta prin Ordonanta Guvernului nr. 40/2015, ecotichetul are, din acest an, o valoare de:

-20.000 de lei (aproximativ 4.500 de euro), daca se opteaza pentru cumpararea unui autovehicul pur electric;
-5.000 de lei (aproximativ 1.100 de euro), daca se opteaza pentru cumpararea unui autovehicul nou electric hibrid (cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 sub 50g/km).

Pana acum, valoarea ecotichetului era unica -- 12.000 de lei -- si se acorda strict pentru achizitionarea de autovehicule electrice noi. Prin urmare, pentru a obtine ecotichetul de 20.000 de lei, persoanele fizice nu trebuie neaparat sa cumpere masini noi pur electrice. In schimb, de ecotichetul de 5.000 de lei pot beneficia doar cei care aleg o masina noua electrica hibrida.

Din moment ce Executivul a schimbat valoarea ecotichetului, MMAP a pregatit noi reguli pentru Programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, acestea fiind incluse intr-un proiect de ordin lansat recent in dezbatere publica.

Ecotichetul, destinat persoanelor fizice, celor juridice si autoritatilor publice

Programul de promovare a vehiculelor electrice se va desfasura anual, la nivel national, iar in acesta se vor putea inscrie atat persoanele fizice si cele juridice, cat si unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice, prevede proiectul de ordin al MMAP.

Autovehicule pur electrice vor fi considerate cele care au motor electric si sunt alimentate de la o sursa electrica. Iar autovehicule noi electrice hibride vor fi considerate cele care au motor electric, sursa de alimentare externa, genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km si n-au mai fost inmatriculate niciodata.

Fiecare solicitant care va indeplini conditiile legale va putea sa beneficieze de un singur ecotichet la cumpararea unei masini electrice. Totodata, cei care vor achizitiona mai multe autoturisme electrice vor putea sa beneficieze de un ecotichet pentru fiecare dintre ele.

Important! Persoanele inscrise in Programul Rabla vor putea cumula ecotichetul cu prima de casare -- in cuantum de 6.500 de lei --, la cumpararea unei masini electrice.

Ce conditii vor trebui sa indeplineasca solicitantii

Pentru a putea sa beneficieze de ecotichet prin Programul de promovare a vehiculelor electrice, persoanele fizice vor trebui sa indeplineasca, in mod cumulativ, anumite conditii.

Mai exact, acestea vor trebui sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania si sa nu aiba obligatii de plata la bugetul local (taxe, impozite, contributii). In acelasi timp, solicitantii vor trebui sa se inscrie la un producator validat pentru a cumpara un autoturism pur electric sau unul nou electric hibrid si sa obtina nota de inscriere.

In fine, persoanele fizice vor trebui sa achizitioneze autovehiculul electric de la producatorul care a eliberat nota de inscriere.

Citeste mai departe, pe Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesori și elevi ai Seminarelor din Botoșani și Dorohoi, prezenți în cadrul unui simpozion național desfășurat la Iași: Programul evenimentelor!

astăzi, 21:21

Ziua de 28 ianuarie este dedicată Simpozionului Naţional „Teologie şi cultură”, ediţia a II-a, cu tema „Preoţi şi intelectuali ortodocşi în temniţele comuniste”....

Nova Apaserv: Locuitorii din cartierul A.N.L Dorohoi rămân mâine fără apă!

astăzi, 19:06

Pentru realizarea acestor operațiuni, se impune sistarea furnizării apei potabile, mâine, 25 ianuarie 2025, în intervalul orar 08:30 – 16:00, către consumatorii din cartierul A.N....

Tehnica de tip spoofing, o altă metodă de înșelăciune: Cum vă puteți proteja!

astăzi, 18:45

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplic...