Statul infiinţează Compania Naţionala de Comunicaţii, megastructura ce va monopoliza piaţa de comunicaţii

Statul infiinţează Compania Naţionala de Comunicaţii, megastructura ce va monopoliza piaţa de comunicaţii
Guvernanţii grăbesc, în taină, înfiinţarea Companiei Naţionale de Comunicaţii (CNC). Această decizie va însemna, practic, înfiinţarea unui monopol de stat pe piaţa transmisiilor de date, în condiţiile în care piaţa comunicaţiilor a fost liberalizată încă din 2003.

Conform informaţiilor furnizate de cotidianul Puterea, până ieri la ora 15.00, responsabilii din Ministerele Transporturilor, Economiei şi Educaţiei trebuiau să transmită la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) mai multe documente solicitate în baza Memorandumului privind "Realizarea unei infrastructuri de comunicaţii electronice comune a statului român", altfel spus, înfiinţarea CNC. Memorandumul a fost aprobat în şedinţa CSAT din 21 iulie a.c., dar nu a fost făcut public până la această dată.

Misterul în jurul acestei "mişcări" de concentrare a pieţei telecomunicaţiilor este cu atât mai mare cu cât nu se întrevede motivul pentru care a fost decisă chiar în CSAT, unde, potrivit legii, se iau hotărâri privind chestiuni de securitate naţională, apărare şi ordine publică, scrie Puterea.

Documentele solicitate de MCSI vizează societăţile care vor fi incluse în CNC, respectiv TELECOMUNICAŢII CFR, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, TELETRANS, firmă aparţinând Transelectrica, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei, RADIOCOM, reţeaua de radiocomunicaţii din cadrul Societăţii Naţionale de Comunicaţii (SNR), şi ROEDUNET, reţeaua care asigură servicii de comunicaţii de date pentru instituţiile academice şi de cercetare de  toate gradele din România.

Potrivit strategiei, CNC se va afla sub coordonarea MCSI. Cel puţin aparent.


STS şi "mamutul"  CNC

Aşa cum cotidianul Puterea a dezvăluit în urmă cu două zile, la înfiinţarea CNC lucrează din greu specialişti ai SRI şi STS, cea din urmă instituţie trăgând de fapt sforile în spatele acestei afaceri tenebroase. Potrivit unor surse avizate, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va juca, în cele din urmă, un rol important în activitatea Companiei Naţionale de Comunicaţii, fapt care va fi decis ulterior, printr-o hotărâre de guvern.

"Spre deosebire de STS, alţi furnizori de pe piaţa de comunicaţii oferă servicii mai scumpe, nesigure, de calitate inferioară şi nu garantează aceeaşi gamă a serviciilor în toată ţara (n.r. - servicii de comunicaţii securizate pentru autorităţile publice locale şi instituţii). De asemenea, serviciile oferite de operatorii comerciali nu corespund cu nevoile IT&C ale autorităţilor publice locale", se arată în document.

Având în vedere aceste date, precum şi faptul că, potrivit datelor oficiale, gradul de utilizare a serviilor de comunicaţii este extrem de redus în România, în pofida unor investiţii ale statului de sute de milioane de euro, se pune întrebarea firească: ce eficienţă va avea activitatea CNC, care va reuni, practic, toţi operatorii de stat actuali care merg în pierdere? Şi, mai ales, cine va gestiona activitatea noului "mamut" de stat, astfel încât aceasta să fie cu adevărat eficientă? (Material complet in puterea.ro)

VEZI AICI HARTIA CARE ATESTA INFIINTAREA CNC

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Astăzi este (și) ziua salvatorilor din întreaga lume: La mulți ani, bravi pompieri!

astăzi, 08:54
16

Pe 4 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Pompierilor. Ei sunt cei care aduc speranță atunci când totul pare pierdut Indiferent de limba pe care o vorbesc, de naționalitate sau de c...

Calendar Ortodox: Sfânta şi Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin

astăzi, 08:17
17

Pelaghia era o fecioară foarte frumoasă, înţeleaptă şi plină de frica lui Dumnezeu, şi însuşi fiul împăratului se logodise cu ea. Auzind sfânta de la creştini de M&ac...

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
520

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...