Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunță că va propune, prin inițiativă legislativă, ca și acei urși care se apropie de intravilanul localității "la o distanță suficient de mică" pentru a fi considerați un pericol pentru oameni să fie împușcați.
Aceasta după ce șeful Salvamont Perdeal a fost atacat în interiorul stațiunii montane, seara, când mergea spre casă.
“Ursul, atunci când ajunge să pună în pericol viața omului, trebuie împușcat”, argumentează acesta. “Opinia mea este aceea că orice urs care pune în pericol viața omului, orice urs care intră în localitate, indiferent dacă e femelă sau mascul, dacă e pui sau dacă e adult, dacă e mai mare sau mai mic, toți acești urși trebuie împușcați. (…) Nu putem fi în situația în care să nu îndepărtăm un pericol doar pentru că s-a epuizat o anumită cotă”, a spus ministrul, la Digi 24.
Anul trecut, dintr-o cotă de 426 de urși pentru împușcare, au fost vânate 381 de exemplare: “E adevărat că nicio lege nu poate garanta că un om nu poate fi atacat în pădure de urs. Dar în localități, eu cred că viața omului nu trebuie pusă în pericol”, a mai spus ministrul, cu referire la incidentul din iulie anul trecut, când o tânără a fost atacată și ucisă de un urs, pe traseul montan Jepii Mici. Liderul PSD, premierul Marce Ciolacu, transmite, la rândul său, că dacă este nevoie de decizii suplimentare pentru a proteja viața românilor amenintați de atacurile urșilor, acestea trebuie luate urgent și cere tuturor autorităților centrale și locale să actualizeze de urgență toate măsurile administrative, pentru a împiedica producerea de tragedii precum cea de aseară, când șeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din localitate, scrie profit.ro
”Dacă este nevoie de decizii suplimentare pentru a proteja viața românilor amenintați de atacurile urșilor, aceste soluții trebuie luate urgent. Cer tuturor autorităților centrale și locale să actualizeze de urgență toate măsurile administrative pentru a împiedica producerea de tragedii precum cea de aseară, când șeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din localitate”, arată premierul într-o postare.
”Da, vrem să respectăm principiile generale legate de protecția animalelor, însă asemenea argumente nu mai pot fi invocate când soluții precum relocarea urșilor se dovedesc ineficiente. Dacă urși flămânzi ajung frecvent pe străzile unui oraș, mai ales unul turistic, este clar că asistăm la producerea unei situații de risc public major, iar acele animale trebuie extrase, totul în conformitate cu noul cadru legal existent”, mai spune șeful Executivului. Ciolacu mai spune că ”trebuie să începem rapid inclusiv montarea, în zonele de risc, a unor garduri electrice care să protejeze eficient viața oamenilor”.
”Sunt dispus să-mi asum un orice val nou de critici al ONG-urilor de mediu finanțate de Soros și de la toți reprezentanții progresismului anarhic, din țară sau din Europa. Viața românilor este mai importantă decât orice!”, subliniază Ciolacu în mesaj.
Duminică seară, un salvamontist a fost atacat de un urs pe o stradă din Predeal, fiind rănit grav. În prezent, acesta se zbate între viață și moarte la spital. Și în stațiunea prahoveană Bușteni localnicii și turiștii sunt terorizați, seară de seară, de urșii care ies din pădure în căutare de hrană, la tomberoanele din mai multe cartiere ale orașului. Deși situația durează de ani de zile, până acum autoritățile nu au luat măsuri concrete pentru stoparea sau reducerea acestui fenomen nici măcar după tragedia petrecută în Bucegi vara trecută, când o fată de 19 ani a fost atacată și sfâșiată de un urs pe un traseu turistic foarte frecventat de turiști.
Anul trecut, Parlamentul a adoptat o nouă lege cu măsuri pentru gestionarea populației de urși, care prevedea că până în 2026 pot fi ucise aproape o mie de exemplare, mai mult decât dublu față de nivelul permis la începutul anului 2024. Concret, legea în vigoare permite ca într-un an să fie vânați 426 de urși în scop de prevenție și 55 de urși agresivi considerați un pericol imediat pentru populația civilă, în toată țara,, arată BiziDay.