Statisticienii din Botoșani și-au aniversat ziua în deplasare

Odată cu trecerea anilor, istoria țării È™i-a continuat povestea È™i indiferent de perioadele faste sau mai puÈ›in faste pe care le-a trăit societatea românescă, statistica oficială a României a continuat să-È™i îndeplinească È™i să-È™i întregească menirea. Cu profesionalism, cu abnegaÈ›ie È™i devotament, statisticianul român a fost totdeauna la datorie È™i aÈ™a este È™i astăzi, într-un moment de sărbătoare marcat de împlinirea a 158 ani de statisitică oficială în România.

Statisticienii din Botoșani și-au aniversat ziua în deplasare

Analizând retrospectiv evoluÈ›ia statisticii, de la formele sale inocente până la societatea informaÈ›ională de astăzi, constatăm convergenÈ›a sa cu statistica internaÈ›ională È™i împlinirea previziunii lui H. G. Wells, istoric È™i sociolog englez, formulată cu mulÈ›i ani în urmă: ”Într-o zi gândirea statistică va fi la fel de necesară oricărui cetățean ca È™i scrisul È™i cititul”.

În contextul tot mai complex în care informaÈ›ia statistică a căpătat un rol tot mai important în fundamentarea politicilor de dezvoltare naÈ›ionale È™i în demersurile care privesc poziÈ›ionarea  României în Uniunea Europeană È™i în relaÈ›iile sale cu întreaga lume, doar munca de înalt profesionalism È™i dăruire a statisticienilor noÈ™tri poate asigura informaÈ›iile necesare pentru elaborarea È™i transformarea în practică a strategiilor È™i programelor economico-sociale pe care È›ara noastră È™i le stabileÈ™te pe diferite orizonturi de timp, în sensul apropierii de eficienÈ›a È™i performanÈ›ele economice din țările cu nivel înalt de dezvoltare.

Însă, pentru ca un institut naÈ›ional de statistică să-È™i îndeplinească rolul său democratic, trebuie să se bucure de credibilitate, ce trebuie cultivată È™i îmbunătățită în permanență, în baza câtorva caracteristici esenÈ›iale: independență, confidenÈ›ialitate, neutralitate, eficiență È™i transparență.

Statistica noastră oficială rămâne instituÈ›ia de la care autoritățile executive,  mediile de afaceri, societatea în ansamblul său, aÈ™teaptă în continuare creÈ™terea capacității  sale de definire È™i evaluare a stării economice È™i sociale, consolidarea fondului naÈ›ional de date statistice È™i extinderea complexului informaÈ›ional în profil teritorial, furnizarea de informaÈ›ii cu sporită relevanță È™i rigoare, obÈ›inută după criterii È™tiinÈ›ifice.

Rolul statisticii este să furnizeze statistici profesioniste È™i imparÈ›iale decidenÈ›ilor politici. Opinia publică sesizează  greu diferenÈ›a, mai ales atunci când o decizie este prezentată ca o consecință automată a ultimei estimări statistice.

Cu un rol determinant în fundamentarea tuturor proiectelor de dezvoltare a societății, statistica românească È™i-a văzut recunoscută această calitate prin instituirea, în anul 2002, a „Zilei Statisticianului”, sărbătoare dedicată la nivel naÈ›ional tuturor angajaÈ›ilor săi.  

AÈ™adar, în această  zi de 12 iulie celebrăm cu bucurie  eforturile depuse de către toÈ›i statisticienii care se apleacă cu răbdare asupra cifrelor È™i care le interpretează conÈ™tient  È™i raÈ›ional, aÈ™ezându-le în tabele sau grafice de unde se desprind cu uÈ™urință concluziile studiilor efectuate.

Având în vedere că anul trecut am celebrat la BotoÈ™ani, anul acesta DirecÈ›ia JudeÈ›eană de Statistică IaÈ™i a organizat o È™edinÈ›a festivă, la care am fost invitaÈ›i  să  participăm alături de ei aceste clipe de bucurie când, am putea spune  că statisticienii ies uÈ™or din anonimat È™i se încununează cu laurii muncii lor.

Aniversarea a 158 ani de statistică oficială s-a serbat într-un cadru festiv la sediul InstituÈ›iei Prefectului JudeÈ›ului IaÈ™i, în prezenÈ›a oficialităților È™i a presei locale È™i a continuat la restaurantul „Cosmopolitan -Ramada Iasi City Center” într-o atmosferă destinsă È™i deosebit de frumoasă atât datorită locului cât È™i  oamenilor. 

De asemenea, DirecÈ›ia JudeÈ›eană de Statistică BotoÈ™ani transmite mulÈ›umiri tuturor colaboratorilor È™i utilizatorilor de date statistice,  cele mai calde felicitări È™i un sincer    „La mulÈ›i ani !” tuturor statisticienilor, care prin seriozitate È™i perseverență, au făcut din statistică o instituÈ›ie demnă de a fi numită europeană. 

Comunicat de presă Direcția Județeană de Statistică Botoșani

 

Spune-ne opinia ta