Staţii hidrometrice montate la acumularea Stânca-Costeşti

  Marţi a avut loc lansarea oficială a proiectului Prevenirea şi protecţia împotriva inundaţiilor în bazinele superioare Prut şi Siret, prin punerea în aplicare a unui sistem modern de monitorizare cu staţii automate (EAST AVERT) – MIS ETC 966.

 Proiectul ce va fi derulat de parteneri din România, Ucraina şi Republica Moldova îşi propune protecţia zonelor de graniţă de riscul la inundaţii prin măsuri preventive.

Îmbunătăţirea monitorizării cursurilor superioare ale celor două râuri este necesară, având în vedere că România si Republica Moldova sunt ţări situate în aval în raport cu Ucraina, iar un management bun al apelor ar duce la îmbunătăţirea culegerii de date şi a transmiterii acestora, astfel încât, în situaţii de urgenţă (ploi torenţiale, poluări accidentale) să fie posibilă intervenţia în timp util, pentru diminuarea posibilelor pagube.

Principalele rezultate estimate ale proiectului EAST AVERT sunt: Creşterea eficacităţii sistemului de avertizare/alarmare și Diminuarea pagubelor produse de inundaţii prin conştientizarea cetăţenilor asupra riscurilor amplasării de construcţii în zonele posibil afectate.

Atingerea rezultatelor așteptate prin proiectul EAST AVERT se va face prin derularea mai multor investiții majore : lucrări de reabilitare şi creşterea capacităţii de monitorizare la Acumularea Stânca Costești; montarea a 24 staţii hidrometrice automate pe teritoriul ucrainean, amplasate în bazinele hidrografice superioare ale râurilor Siret şi Prut pentru determinarea parametrilor de cantitate și 2 stații hidrometrice la Acumularea Stânca Costeşti; realizarea a 6 centre de dispecerat pe teritoriul României , gestionate de Administrațiile Bazinale de Apă Prut-Bârlad și Siret ; realizarea a 3 centre de dispecerat pe teritoriul Ucrainei (Directia Apelor Nistru-Prut şi Chernovtsy Hidromet); realizarea unui centru de dispecerat pe teritoriul Republicii Moldova (Agenţia Apele Moldovei); înființarea a 4 Centre de Prognoză Bazinale modernizate care vor aplica același model de prognoză.

Proiectul are o valoare de aproximativ 9,3 mil. EUR (41,57 mil. RON) dintre care 90 % reprezintă fonduri asigurate din Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, iar 10% fiind cofinanțare asigurată de partenerii în proiect.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...