Starea de vegetaţie a culturilor agricole. Cum va evolua vremea în zilele următoare!

Gerul, ninsorile și viscolul au pus stăpânire pe România chiar cu câteva zile înainte de a intra în prima lună de primăvară. În clipa de față sunt în vigoare cinci avertizări meteorologice iar specialiștii spun că temperaturile prognozate sunt cu peste 10-15 grade Celsius mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

Minimele ating deja cote istorice pentru această lună, potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, care spune că episodul de ger sever va dura o săptămână.

„Temperaturile în următoarea săptămână vor fi deosebit de scăzute, chiar cu 10-15 grade mai mult decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din an. În mai mult de jumătate din țară va fi cod portocaliu, pentru că de la o zi la alta valorile minime se vor situa între -22, posibil chiar -23 de grade, iar în restul țării valori deosebit de scăzute”, a spus Elena Mateescu pentru www.antena3.ro.

„Vorbim de un ger persistent care nu afectează doar România, ci întreaga Europă centrală de sud și sud-est. Este un episod sever. Va dura o săptămâna”, a precizat directorul ANM.
 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, precum şi cele pomi-viticole se vor afla în starea de repaus biologic în toate zonele de cultură.

Totodată, temperaturile minime din aer şi sol scăzute din intervalele cele mai reci, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-10…-15°C), precum şi absenţa stratului protector de zăpadă sau a unui strat superficial (sub 10 cm), vor determina îngălbenirea şi uscarea frunzelor bazale, precum şi brunificarea vârfului acestora, îndeosebi în culturile înfiinţate tardiv, arata Agrointel.ro.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie.

Cultura de rapiţă îşi va continua înfrunzirea la nivelul întregii ţări, uniformitatea şi vigurozitatea fiind pe ansamblu medie şi slabă. Speciile pomi-viticole vor parcurge starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice acestei perioade (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor desfăşura cu dificultate.


Recomandări de specialitate

Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii-fructiferi şi viţa de vie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI