Stagiul de cotizare la pensie, al unei PFA, va fi stabilit pe baza unei adeverinte de la ANAF

Stagiul de cotizare la pensie, al unei PFA, va fi stabilit pe baza unei adeverinte de la ANAF
Stabilirea stagiului de cotizare la sistemul public de pensii, in cazul persoanelor fizice autorizate, se va realiza in baza unei proceduri care a intrat ieri in vigoare. Conform noilor reguli, persoanele fizice autorizate vor trebui sa aiba contributia de asigurari sociale platita la zi si, de asemenea, sa obtina de la Fisc o adeverinta pentru stabilirea stagiului de cotizare la pensie.

ANAF a emis un act normativ care reglementeaza formalitatile pe care persoanele fizice autorizate trebuie sa le indeplineasca pentru stabilirea stagiului de cotizare la sistemul public de pensii.

Mai exact, prin Ordinul ANAF nr. 3093/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 761 din 21 octombrie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a fost aprobata procedura privind certificarea modului de indeplinire de catre contribuabili, persoane fizice, obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, potrivit prevederilor cap. II din titlul IX^2 din Codul fiscal, a obligatiei fiscale reprezentand contributie de asigurari sociale de stat si a modelului si continutului unor formulare utilizate in cadrul acestei proceduri.

Conform cap. II din titlul IX^2 din Codul fiscal, persoanele care au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de santate sunt urmatoarele:

-intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
-membrii intreprinderii familiale;
-persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
-persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
-persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
-persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului (de exemplu, venituri din drepturi de proprietate intelectuala), precum si cele care realizeaza venituri din asocierile fara personalitate juridica;
-persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole;
-persoanele care realizeaza venituri din piscicultura si silvicultura;
-persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor.

Practic, pentru stabilirea stagiului de cotizare la sistemul public de pensii, PFA trebuie sa urmeze procedura aprobata prin Ordinul ANAF nr. 3093/2014, care a intrat ieri in vigoare.

Adeverinta pentru stabilirea stagiului de cotizare la pensie se obtine printr-o cerere depusa la ANAF

Potrivit noilor reglementari, certificarea modului de indeplinire de catre PFA a obligatiei fiscale reprezentand contributie de asigurari sociale de stat (CAS) se face pe baza unei cereri (disponibila in fisierul atasat), pe care contribuabilul trebuie sa o depuna la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal.

Dupa aceea, organul fiscal competent verifica in baza de date daca in evidenta fiscala a contribuabilului exista obligatii fiscale neachitate reprezentand CAS, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acesteia, atat comunicate, cat si instituite si necomunicate. In situatia in care Fiscul descopera ca PFA nu a platit CAS la sistemul public de pensii ii inmaneaza contribuabilului decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii, impreuna cu foaia de varsamant, in care este individualizata suma datorata, se mentioneaza in noile reglementari.

In aceeasi zi, contribuabilul trebuie sa mearga la unitatea Trezoreriei Statului cu foaia de varsamant, pentru a-si achita obligatia de plata.

Ordinul ANAF nr. 3093/2014 prevede ca in ziua imediat urmatoare platii, organul fiscal competent verifica inregistrarea sumelor achitate in evidenta fiscala si efectueaza stingerea obligatiilor fiscale ale PFA.

Mai departe, dupa efectuarea stingerii, organul fiscal competent reverifica daca in evidenta fiscala mai exista astfel de obligatii fiscale, iar in situatia in care nu mai exista, elibereaza persoanei fizice autorizate o adeverinta (disponibila in fisierul atasat).

Acest document se elibereaza pentru stabilirea stagiului de cotizare de catre organele competente din subordinea Casei Nationale de Pensii Publice.

Dispozitiile care au intrat ieri in vigoare prevad ca adeverinta se emite in termen de cel mult 5 zile de la data depunerii cererii si este valabila 90 de zile de la data emiterii. In plus, adeverinta este scutita de taxa extrajudiciara de timbru si se emite in doua exemplare, din care un exemplar se comunica contribuabilului, iar al doilea exemplar se arhiveaza de catre organul fiscal competent la dosarul fiscal al contribuabilului.

Atentie! Conform recentului act normativ, adeverinta pentru stabilirea stagiului de cotizate NU se elibereaza in urmatoarele situatii:

-obligatiile fiscale principale sunt neachitate si obligatiile fiscale accesorii sunt comunicate si neachitate;
-obligatiile fiscale accesorii sunt instituite si necomunicate.

Citeste materialul complet

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
18

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
35

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
228

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...