Sporurile si salariile castigate de bugetari in instanta, esalonate pentru 2010-2012

La propunerea Ministerului Finantelor Publice, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care organizeaza plata sporurilor sau altor drepturi salariale, acordate sau recunoscute prin hotarari judecatoresti in sectorul bugetar, pentru perioada 2010-2012, informeaza un comunicat al Ministerului Justitiei.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, valoarea titlurilor executorii de acest tip depaseste 2 miliarde de lei pentru intreg sectorul bugetar, inclusiv sistemul judiciar.

"Caracterul extraordinar, imprevizibil si amploarea fenomenului, pune in dificultate nu numai executia bugetului de stat, ci si a bugetelor autoritatilor locale, in contextul unor resurse bugetare limitate si a constrangerilor legate de necesitatea pastrarii controlului asupra cheltuielilor bugetare", se mai arata in comunicatul Ministerului Justitiei.

"Recentele decizii ale Curtii Constitutionale, care pun in discutie mecanismul juridic avut in vedere de Inalta Curte de Casatie si Justitie la recunoasterea sporurilor, nu pot fi ignorate in acest context. Din aceasta perspectiva, ordonanta a fost singura solutie aflata la dispozitia Guvernului pentru satisfacerea drepturilor beneficiarilor si pastrarea controlului asupra cheltuielilor bugetare", subliniaza Ministerul Justitiei.

Potrivit OUG, adoptate in data de 14 iunie 2009, hotararile judecatoresti titluri executorii vor fi platite dupa urmatorul program:
a) in anul 2010 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu;
b) in anul 2011 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu;
c) in anul 2012 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu.

Ministerul Justitiei a precizat ca  va inainta in sedinta Guvernului de miercuri "un pachet de propuneri care sa amelioreze starea financiara a sistemului judiciar si statutul personalului din acest sistem, indiferent de profesie".

Pachetul de masuri va avea in vedere: revizuirea politicii privind destinatia taxelor judiciare si a unor prevederi speciale referitoare la aceste taxe, mentinerea profesiilor din sistemul judiciar pe pozitii de varf in cadrul viitoarei grile de salarizare, obtinerea unor fonduri necesare pentru functionarea sistemului judiciar la rectificarea bugetara din toamna.

"Constrangerile impuse de contradictia dintre nevoile financiare ale unui sistem gandit in perioada de crestere economica si resursele limitate aflate la dispozitia Guvernului in perioada de criza, nu pot fi rezolvate decat treptat, prin masuri aplicate pe termen mediu si lung, pe baza unui acord intre partile implicate.

MJLC va continua sa actioneze pentru realizarea unui program de actiune stabilit de Executiv, cu consultarea Autoritatii Judecatoresti, in vederea rezolvarii treptate si graduale a problemelor privind finantarea functionarii normale a sistemului judiciar si plata arieratelor, in aceasta ordine de prioritate", sustine Ministerul Justitiei, in acelasi comunicat

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...