Spitalele se vor organiza pe modelul fundatiilor

Spitalele se vor organiza pe modelul fundatiilor
Sistemul sanitar românesc, comparat de Jeffrey Franks cu o maşină veche care consumă prea mult, ar putea fi de la anul un automobil nou-nouţ. În laboratoarele de la Cotroceni se lucrează la o nouă Lege a Sănătăţii.

Varianta de lucru prevede administrarea privată a banilor de la asigurările de sănătate şi organizarea spitalelor ca în Olanda, pe modelul fundaţiilor.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va continua să existe ca instituţie, numai că banii strânşi vor ajunge pe modelul sistemului de asigurări de sănătate din Olanda, către case de asigurări de sănătate private. Mai mult decât atât, în proiectul respectiv, se prevede că spitalele să devină fundaţii.

Teoretic, prin organizarea spitalelor ca fundaţii, medicii îşi vor negocia salariile, nemaifiind bugetari. Unii manageri sunt de acord cu schimbările ce se anunţă, dar spun că transformarea spitalelor în fundaţii ar trebui să se facă treptat.

"Noi avem un hibrid în acest moment, un hibrid datorat în primul rând crizei financiare şi resurselor limitate. Chibzuirea banilor de către case private ar fi o soluţie excelentă pe care noi o propunem de foarte mulţi ani", a spus managerul Narcis Copca, citat de Realitatea TV.

Alţi directori cred că nici administrarea privată a banilor nu va rezolva problema principală, numărul prea mic de contribuabili.

"Consider că cel mai important lucru de rezolvat este cel al numărului de contribuabili, pentru că acest lucru nu este bine pus la punct, astfel încât sunt foarte, foarte puţini cei care contribuie la fondul de asigurări de sănătate", a precizat managerul Spitalului de Oftalomologie, Monica Pop.

Reprezentanţii pacienţilor spun că statul nu ar trebui să îşi ia mâna total de pe românii fără posibilităţi. După apariţia caselor private de sănătate vor exista mai multe variante de asigurări.

Contribuţia lunară va fi stabilită în funcţie de câte servicii medicale vrea să beneficieze asiguratul.

În Olanda, cea mai ieftină asigurare de sănătate este 1.000 de euro pe an. Sistemul sanitar olandez este considerat cel mai bun din Europa, numai că acolo reforma a început în urmă cu 11 ani şi încă nu s-a încheiat.

Sursa:Cotidianul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
184

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
257

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
595

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...