Specialiștii avertizează: Nu beți apa care s-a încălzit într-o sticlă de plastic

Specialiștii avertizează: Nu beți apa care s-a încălzit într-o sticlă de plastic

Nu beți apa dintr-o sticlă de plastic care a stat la soare chiar dacă ulterior s-a răcit din nou. Sticlele obișnuite de plastic sunt facute din tereftalat de polietilenă sau PET care, atunci când este încălzit, eliberează substanțe chimice ca antimoniu și bisfenol A (BPA).

Mai multe instituții oficiale din domeniul sănătății susțin că bisfenolul A (BPA) are efecte negative asupra sănătății copiilor. Antimoniul este considerat substanță cancerigenă de către Agenția Internațională de Cercetare în Cancer, parte din Organizația Mondială a Sănătății.

Medicii recomandă să bem cât mai multe lichide pe caniculă, mai ales când suntem expuşi la soare. Dar problema este că lichidele ținute în soare, în recipiente de plastic, pot să facă mai mult rău decât bine.

De ce nu este recomandat să consumăm apa care a fost ţinută în căldură

Potrivit specialiștilor, la temperaturi mari, recipientele din plastic elimină o substanță toxică numită BISFENOL A, care ajunge în apă și, ulterior, în organism. La fel se întâmplă și cu ftalații: acționează ca un distructor hormonal, scăzând fertilitalea. Efectele cele mai întâlnite sunt apariția pubertatii precoce la copii, obezitatea, dar și riscul de cancer de san, la femei.

Atenție și la alte băuturi ambalate în plastic: cafea, sucuri, lapte

Medicii mai spun că la temperaturi foarte înalte, particulele nocive din plastic se descompun şi se transferă în apă. Iar efectele apar în ani, de la simple dereglări hormonale pana la diverse tipuri de cancer.

Pentru a evita aceste lucruri se recomandă folosirea unei sticle de apă reutilizabilă, pe care o poți umple cu apă direct de acasă. O alta varianta o reprezintă cana de sticlă cu filtru biodegradabil, pe care o vei găsi în orice magazin. Iar acasă poți să-ți montezi un filtru la chiuveta, astfel, calitatea apei va crește semnificativ.

Mai mult, nu este recomandat ca PET-urile să fie refolosite după ce sunt golite de conţinutul iniţial. Impactul ambalajelor din PET asupra sănătății este legat de eliberarea de substanţe chimice, cancerigene, mai ales sub influenţa căldurii. Cu atât mai mult nu e recomandat să fie reutilizate întrucât acestea, datorită structurii materialului, nu pot pot fi curăţate bine de conţinutul iniţial, deja degradat, mai avertizează specialiştii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Concursul de jurnalism „Botoșani, Orașul Meu Drag” (B.O.M.D) și-a desemnat pentru a șaptea oară câștigătorii

Marţi, 28 Septembrie 2021
239

Emoție și mult suspans la festivitatea de premiere a concursului de jurnalism pentru copii și adolescenți „Botoșani, Orașul Meu Drag” (B.O.M.D.), aflat anul acesta la cea de-a VII-a ...

SHARE HERITAGE, finalizarea unui proiect transfrontalier de succes

Marţi, 28 Septembrie 2021
226

Asociația Grupul de Acțiune Locală “Valea Bașeului de Sus”, cu sediul în orașul Săveni, județul Botoșani, anunță finalizarea proiectului “Rediscover our cultural heritage through ...

Dezastru evitat de pompierii dorohoieni

Marţi, 28 Septembrie 2021
175

Un incendiu izbucnit la un depozit de furaje, a fost stins, luni seară, înainte să producă pagube materiale însemnate pentru două familii din satul Corjăuți, comuna Hilișeu – ...