Șoferii riscă amenzi de peste 700 de lei pentru transportul copiilor în condiții nesigure

Șoferii riscă amenzi de peste 700 de lei pentru transportul copiilor în condiții nesigure

Când vine vorba despre transportul copiilor, Codul rutier stabilește că șoferii trebuie să se asigure că aceștia poartă centură de siguranță sau, dacă sunt mai mici, că stau într-un scaun special pentru copii, altfel riscă amenzi de câteva sute de lei. Pentru că, doar anul trecut, peste 2.000 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere din țara noastră, Poliția Română a lansat recent o campanie de verificare, dar și de informare cu privire la importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii, scrie avocatnet.ro.

Atunci când transportă copii, șoferii trebuie să respecte o serie de reguli. Astfel, potrivit Codului rutier, șoferii au obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau că sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

De asemenea, șoferilor le este interzis să transporte copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor, cu condiția ca în acestea din urmă să ocupe orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.

Totodată, copiii cu vârsta de peste trei ani, cu o înălțime de până la un metru și jumătate, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.

Potrivit sursei citate, copiii cu o înălțime de până la 135 de centimetri pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul, stabilește, pe de altă parte, regulamentul de aplicare a Codului rutier, conținut de HG 1.391/2006.

Apoi, copiii cu o înălțime mai mare de 135 de centimetri pot fi transportați în mașină doar dacă poartă o centură de siguranță din dotarea mașinii, cu condiția ca aceasta să nu treacă peste gâtul sau fața copilului. Totodată, ei pot fi transportați în continuare fixați într-un scaun special pentru copii.

De principiu, scaunele pentru copii se instalează, după cum scrie în regulament, pe locurile din spate ale mașinii. Ca excepție de la această regulă, scaunele se pot instala și pe locul pasagerului din față, cu condiția ca acesta să fie orientat cu fața spre direcția opusă direcției de deplasare și cu condiția ca mașina să nu fie dotată cu airbag frontal în dreptul locului pasagerului sau dacă acel airbag a fost dezactivat.

În cazul nerespectării obligațiilor privind transportarea minorilor, șoferii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă). În plus, șoferii prinși transportând copii fără să respecte prevederile legale în vigoare primesc și trei puncte de penalizare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
106

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
61

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
64

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...