Șoferii care fac transport alternativ nu sunt scutiți de purtarea centurii, precum taximetriștii

Șoferii care fac transport alternativ nu sunt scutiți de purtarea centurii, precum taximetriștii

Ca regulă generală, potrivit Codului rutier, toate persoanele dintr-o mașină aflată în mers, indiferent că vorbim despre șoferi sau pasageri, sunt obligate să poarte centura de siguranță.

Pe de altă parte, regulamentul de aplicare a Codului rutier stabilește mai multe excepții de la această obligație, printre care și pentru taximetriști. Pentru că nu sunt amintiți alături de taximetriști în lista celor exceptați, șoferii ce fac transport alternativ nu pot beneficia de scutirea de la portul centurii de siguranță.

Conducătorii de autovehicule (…) și persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice, cu excepția cazurilor prevăzute în regulament”, după cum stabilește Codul rutier, citat de AvocatNet.ro.

Excepțiile stabilite de regulamentul de aplicare a Codului rutier, cuprins în HG 1.391/2006, de la obligația de purtare a centurii de siguranță vizează:

- conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;
- femeile în stare vizibilă de graviditate;
- conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
- persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;
- instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăța să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Așadar, taximetriștii sunt exceptați, atunci când transportă pasageri, adică nu în timpul liber, de la portul centurii de siguranță.

După cum se poate vedea, regulamentul de aplicare a Codul rutier nu amintește nimic de șoferii ce fac transport alternativ. Așadar, pentru că nu apar în rândul excepțiilor, șoferii ce fac transport alternativ au obligația, spre deosebire de taximetriști, de a purta centura de siguranță atunci când transportă pasageri (și nu numai).

Apoi, lista bolilor pentru care anumite persoane sunt scutite de purtarea centurii de siguranță este stabilită prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.246/2007 și poate fi consultată în acest material.

Codul rutier stabilește pentru nerespectarea obligației de a purta, în timpul circulației pe drumurile publice, centura de siguranță amenzi cuprinse între 290 și 435 de lei. În plus, în aceste cazuri se aplică și două puncte de penalizare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Propunere: Certificatul de cazier judiciar să se elibereze și electronic

astăzi, 17:33
56

Cazierul judiciar, care este documentul ce arată situația judiciară a unei persoane, adică evidența condamnărilor ori a altor măsuri cu caracter penal, va putea fi obținut, pe viitor, și &ici...

Încasările ANAF ar urma să depășească 375 miliarde de lei până la finalul anului

astăzi, 17:23
63

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a obţinut încasări de 246,2 miliarde de lei în primele opt luni din 2022, iar până la finalul anului suma ar urma să ajungă la apro...

Aur la Mondiale pentru Ancuța Bodnar și botoșăneanca Simona Radiș, în proba de dublu vâsle la canotaj

astăzi, 16:36
87

Sportivele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioanele olimpice en titre, au cucerit medaliile de aur la Campionatele Mondiale de la Racice (Cehia), duminică, în proba de dublu v...