Șoferii au parte de o nouă surpriză. MAI intenționează să modifice Codul rutier

Psihologul îi poate lăsa fără permis.

Șoferii au parte de o nouă surpriză. MAI intenționează să modifice Codul rutier

   Foto: Puterea,ro

Proiectul de ordonanță de urgență inițiat de MAI în vederea modificării prevederilor actualului Cod rutier aduce de data acesta, printre altele, și o nouă abordare în ceea ce privește capitolul „afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule”, conform sursazilei.ro.

Practic, orice medic îi va putea trimite la psiholog pe pacienții care dețin permis de conducere și prezintă simptome ce le pot afecta capacitățile necesare pentru a conduce autovehicule, iar după examinarea de specialitate aceștia ar putea rămâne fără carnet.

În acest moment, normele legislației rutiere au în vedere doar afecțiunile fizice, iar modificările propuse de minister introduc prevederi similare în ceea ce privește aptitudinile mentale ale șoferilor: „orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule ori tramvaie, emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică, în vederea realizării unei evaluări psihologice. Rezultatul evaluării psihologice, prin care se declară inapt psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie un titular de permis de conducere, se comunică, în termen de o zi de la data evaluării, de către psihologul care a efectuat-o, către poliția rutieră în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea. Ulterior (…) poliția rutieră retrage permisul de conducere al persoanei respective (…) făcând mențiune despre aceasta în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Măsura dispusă i se comunică, de îndată, titularului de permis de conducere”, se arată în proiect.

Potrivit proiectului, persoana al cărei permis de conducere urmează a fi retras nu mai are dreptul să conducă și trebuie să predea permisul poliției rutiere în termen de maximum trei zile lucrătoare.

Șoferul care rămâne fără permis în astfel de circumstanțe are dreptul să ceară o reevaluare a situației.

„Rezultatul evaluării psihologice poate fi contestat în termen de 30 de zile, la Comisia centrală medicală și psihologică în siguranța transporturilor”, se mai arată în proiect.

Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pericol public pe patru roți, oprit de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 11:17

La data de 18 octombrie 2024, în jurul orei 01:00 polițiștii din cadrul Secției de Poliție Darabani, au oprit pentru control pe drumul public din comuna Havârna, un autoturism condus d...

Despăgubiri de 280.000 de euro, botoșănean condamnat pentru uciderea unui biciclist!

astăzi, 10:59

Dosarul s-a aflat pe rolul Judecătoriei Bicaz, care a soluționat cazul și a decis și pedeapsa: un an și 4 luni de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Însă...

Un nou sector de drum județean a fost modernizat! (Foto)

astăzi, 10:35

Un nou sector de drum județean a fost modernizat! Este vorba despre DJ 293A, Viișoara – Viișoara Mică – Coțușca. Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, v...