Şoc fiscal: Vor să majoreze contribuţiile sociale!

Şoc fiscal: Vor să majoreze contribuţiile sociale!
Proiectul de modificare a Codului fiscal prin care guvernul neremaniat promitea că va rezolva neclarităţile din prezent privind declararea şi plata contribuţiilor sociale, vine cu o mega surpriză - majorarea în bloc a valorii contribuţiilor sociale. La 24,43% la pensii, la 8,35% la sănătate şi la 0,78% la şomaj.

În noul proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal, modalitatea de declarare şi plată nu se schimbă, obligaţiile aparţinând tot beneficiarului.

Se schimbă însă nivelul contribuţiilor şi se lărgeşte baza veniturilor la care acestea se aplică, scrie Săptămâna Financiară. Astfel, contribuţia pentru asigurările sociale (pensii) se majorează de la 1 ianuarie 2011 de la 10,5 la 24,43%, cea de asigurări sociale de sănătate de la 5,5 la 8,35%, iar cea de asigurări pentru şomaj, de la 0,5 la 0,78%.

La acestea se mai adaugă şi o contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, de 0,85%, şi o contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale cuprinsă între 0,15 şi 0,85%, diferenţiată în funcţie de clasa de risc.

Cu alte cuvinte, dacă anul acesta beneficiarii de venituri din drepturi de autor, profesii liberale plătesc contribuţii totale de 16,5% din venituri, dacă proiectul de OUG va fi adoptat, de la 1 ianuarie 2011, vor achita aproximativ 35%. Majorările privesc exclusiv veniturile independente. (money.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
472

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
151

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
423

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...