Situaţie incredibilă în Botoşani: Teatru absurd cu trei instituţii, copaci protejaţi şi zeci de familii cu canalizarea înfundată! FOTO

Situaţie incredibilă în Botoşani: Teatru absurd cu trei instituţii, copaci protejaţi şi zeci de familii cu canalizarea înfundată! FOTO
"Şi o să mă întrebaţi: până acum cum a fost? Zgândăram, suflam un pic şi se mai scurgea"... Nu este zi în care să nu ne întrebăm în ce hal de ţară trăim! De o lună de zile, oamenii care locuiesc pe strada Curcubeului aşteaptă o rezolvare a "problemei" care acuş-acuş le intră în case. Concret, canalizarea s-a înfundat iar toată materia fetidă a ajuns în subsolul botoşănenilor.

Totul a pornit de la o cerere de ajutor a botoşănenilor care locuiesc pe Curcubeului nr. 1 şi care povesteau că de o lună de zile trăiesc un calvar "care îi termină psihic"- "Din data de 8 decembrie cei de la regia de apă- canalizare au fost anuntaţi de către preşedintele Asociaţiei noastre, nr. 27, să intervină pentru desfundarea canalului colector din faţa blocului care are o pantă de scurgere foarte mică şi se înfundă des. Noi suntem nevoiţi să apelăm la serviciile dumnealor, dar când nu ajung la timp toate reziduurile de la wc-uri şi apa menajeră din bucătării ajung în subsolul blocului. Astfel că nici nu mai putem să respirăm din cauza mirosului toxic emanat din subsol", ne-au scris botoşănenii.

Unul dintre semnatarii apelului ne oferă chiar mai multe detalii. "Am dat telefoane, şi câte cinci pe zi, la Nova Apaserv, am ameninţat că mergem la directorul general şi ni s-a râs în nas, că cică e în concediu. Pur şi simplu nu mai putem suporta. Noi suntem oameni gospodari, tot timpul ne-am organizat şi ne-am făcut scara lună de curată, în şlapi coboram la subsol pentru că era foarte curat tot timpul. Şi ni se întâmplă nenorocirea asta, chiar înaintea sărbătorilor, când în toate casele e curat şi ordine, miroase a mâncare, iar la noi miroase a... vă daţi seama! Nu mai putem, chiar nu mai rezistăm", spune cu năduf botoşăneanul.

Reluăm informaţia: de o lună de zile, botoşănenii stau cu mirosul în nas şi mizeria la subsol, în condiţiile în care spun că au sesizat problema la Nova Apaserv încă din prima zi când s-a întâmplat. Între timp, a trecut şi Crăciunul, a trecut şi Revelionul...

Nova Apaserv se pierde între hârtii şi aprobări

Problema oamenilor de pe Curcubeului a fost adusă în atenţia directorului operaţional al Nova Apaserv, Ady Petruşcă, care a promis că marţi dimineaţă va trimite o echipă în cartierul respectiv pentru remedierea situaţiei.

"În acest moment, pe vremea asta, nu putem trimite vidanja, însă vom încerca manual, cu racul, să desfundăm canalizarea", susţine Ady Petruşcă, drept răspuns la întrebarea reporterului Ştiri Botoşani.

Partea interesantă abia acum începe, şi este vorba despre motivul pentru care se blochează canalizarea chiar lângă subsolurile blocurilor.

"Acolo este o problemă mai veche, între două canale, pe conducta de canalizare cresc vreo trei- patru copăcei. Noi am făcut solicitare către Primărie să ne dea voie să-i tăiem pentru că acei copaci sunt fix în canalizarea noastră şi obturează canalizarea. Şi o să mă întrebaţi: până acum cum a fost? Pentru că şi eu am întrebat lucrul ăsta. Zgândăram, suflam un pic şi se mai scurgea. Despre lucrul ăsta ştie şi Asociaţia 27, am trimis hârtia la Primărie, numai că de acolo mi-a venit un răspuns cum că trebuie să facem o altă adresă către Mediu, pentru că acei arbori sunt ocrotiţi şi trebuie cică să lăsăm arborii în pace, să nu distrugem", spune Ady Petruşcă, care pare la fel de surprins de situaţie ca şi reporterul.

Protecţia Mediului trebuia doar anunţată!

În concluzie, Nova Apaserv va face o adresă către Agenţia de Protecţie a Mediului (la o lună de la sesizare!) prin care va solicita permisiunea de a tăia arborii care pun în pericol securitatea conductelor de canalizare, până la urmă. E foarte drept că instituţiile cu responsabilităţi aprobă destul de greu o astfel de solicitare.

Mai întâi se întruneşte o comisie formată din specialişti de la Primărie, Direcţia Silvică, Agenţia de Protecţie a Mediului, care analizează mai mulţi factori, între care gradul de pericol reprezentat de respectivul copac ce trebuie tăiat, de tipul lui- dacă este protejat sau nu, de vârstă şi uscăciune. De exemplu, teii de pe Bulevardul Eminescu, uscaţi în urma lucrărilor de reabilitare a căii de acces, erau gata- gata să cadă până când s-a dat avizul că pot fi tăiaţi.

Directorul Agenţiei, Eugen Mateciuc, spune, însă, că într-un astfel de caz, precum cel prezentat aici, nici nu se pune problema să nu se acorde aprobarea de tăiere.

"Tot ce-a fost zonă de dezvoltare infrastructură, noi am dat aviz favorabil de tăiere. Nefiind arbori ocrotiţi nu se pune problema să fim împotrivă şi mă îndoiesc de faptul că într-o canalizare s-ar putea dezvolta monumente ale naturii", explică Eugen Mateciuc.

Concluzionând, problema oamenilor cărora le înţelegem pe deplin necazul putea fi rezolvată. Însă, ca în România, este nevoie de multe telefoane, multe explicaţii şi o mulţime de nervi. Până la următoarea păţanie care ne va determina să întrebăm "În ce ţară trăim?".

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat de imaginile pe care le vom prezenta în continuare, însă considerăm că întreaga dimensiune a problemei nu ar putea fi imaginată în lipsa lor. De asemenea, înţelegem şi situaţia în care se află angajaţii Nova Apaserv, cei care se ocupă de desfundarea canalelor, cu toate riscurile de îmbolnăvire ce decurg de aici şi salariile mici pe care le primesc. Însă dacă fiecare ne-am face treaba la care ne-am "înhămat", lucrurile ar funcţiona mai bine.








 

 

Spune-ne opinia ta